Sony PlayStation 5

In ontwikkeling
Consoles
7.7

Gebruikersscore

Op deze pagina lees je de laatste geruchten en nieuwtjes over de hardware en releasedatum van de PlayStation 5. De verwachting is dat de console eind 2020 op de markt wordt gebracht. Dat betekent dat er in de komende periode steeds meer informatie met betrekking tot de PS5 zal verschijnen.

Update 17-09-2020 → Sony heeft bekendgemaakt dat de pre-orders voor de PS5 op 17 september van start gaan.

PlayStation 5 

PlayStation 5 Digital Edition

PlayStation 5 pre-order notificatie

Schrijf je nu in en ontvang een e-mail wanneer de PS5 beschikbaar is voor pre-order, zodat jij de console op de releasedatum ontvangt.

Sony heeft de levenscyclus van de huidige PlayStation 4 proberen te verlengen door eind 2016 de PlayStation 4 Pro op de markt te brengen. Deze console brengt ondersteuning voor 4K en HDR, hoewel het zeker nog niet alle content in native 4K kan weergeven. De PS4 Pro kan alle bestaande PS4-games afspelen en ontwikkelaars mogen de games alleen op het grafische vlak van elkaar laten verschillen.

In gesprek met de Duitse nieuwssite Golem zei Mark Cerny, Lead System Architect bij Sony, het volgende over de PS4 Pro: “Ik geloof in generaties. Generaties zijn een goede zaak. Wij verwachten dat er een volgende generatie gaat komen, en de PlayStation 4 Pro is simpelweg een nieuwe release in de huidige generatie. De volgende generatie is de PlayStation 5, echter zal het nog wel een tijdje duren voordat die console er komt.”

Releasedatum PlayStation 5

Sony leek aanvankelijk te hinten naar een lancering van de PlayStation 5 in 2020. Eerder dit jaar zei PlayStation-topman John Kodera dat de fase is aangebroken waarin de verkoop van de PlayStation 4 zal teruglopen. Het einde van de levenscyclus zal overigens niet betekenen dat de ondersteuning voor de console spoedig zal worden beëindigd, want het plan van het Japanse bedrijf is om tot maart 2021 rustig te blijven. Echter heeft Sony in november 2018 aangekondigd dat het in 2019 niet aanwezig zal zijn op de E3. Het missen van een van de belangrijkste evenement in het jaar heeft de geruchten aangewakkerd dat de PlayStation 5 mogelijk mogelijk al in 2019 wordt aangekondigd, gevolgd door een release in 2020. Dat bleek te kloppen, want in april 2019 werden de eerste details over de PS5 naar buiten gebracht.

Sony is in de achtergrond al druk bezig om zich voor te bereiden op de introductie van de volgende generatie PlayStation. Een vacature op LinkedIn heeft onthuld dat het Japanse bedrijf op zoek is naar een senior productmanager om de roadmap voor de volgende generatie PlayStation-campagne te bepalen.

PlayStation 5 Pro

Een onlangs verschenen gerucht suggereert dat Sony ook werkt aan een premium versie van de PS5. De PlayStation 5 Pro zou gelijktijdig met de PS5 moeten verschijnen. Verdere informatie over de console is op dit moment nog niet beschikbaar.

Onthulling in 2019

“Ik denk dat we de PlayStation 5 in 2019 of 2020 gaan zien en als ik zou moeten wedden, dan zou ik gaan voor 2020″, aldus analist Michael Pachter. Sony verdient veel met de PlayStation 4 en dat zullen ze zo lang mogelijk proberen vol te houden. Ik denk dat de PlayStation 4 Pro uiteindelijk de standaard PS4 wordt. De Playstation 5 wordt waarschijnlijk hun echte 4K-apparaat en het lijkt mij dat ze de PS5 pas gaan lanceren als het verkoop momentum vertraagt.” Daarbij moet worden opgemerkt dat Sony in het laatste kwartaal van 2017 minder PS4-consoles verkocht dan een jaar eerder.

Ontwikkelaars lijken ook nog tevreden zijn met de grote userbase van de PlayStation 4 en verwachten de PlayStation 5 niet op korte termijn. “Omdat Sony vorig jaar [2016] de PlayStation 4 Pro lanceerde en de Xbox One X van Microsoft vanaf dit jaar [2017] beschikbaar is, denken we dat we nog minimaal twee jaar voor ons hebben voordat er iets nieuws aankomt”, aldus Ubisoft-ceo Yves Guillemot. “Maar dat is onze perceptie, we beschikken niet over vertrouwelijke informatie.”

Wat kunnen we qua specificaties van de PS5 verwachten?

Sony heeft in de eerste helft van 2019 enkele specificaties van de PlayStation 5 bevestigd. Het is nog niet duidelijk over hoeveel rekenkracht de console beschikt, maar het is aannemelijk dat het systeem zonder problemen games in native 4K en met HDR kan weergeven. Verder beschikt de PS5 nog steeds over een Blu-ray speler beschikt, omdat nog niet iedereen een razendsnelle internetverbinding thuis heeft en consumenten het simpelweg fijner vinden om een fysieke schijf aan te schaffen. Tegen die tijd zal het ongetwijfeld gaan om een 4K Blu-ray speler, een functie die opmerkelijk genoeg niet aan de PS4 werd toegevoegd. Momenteel zijn de Xbox One S en Xbox One X de enige consoles met een 4K Blu-ray speler.

Sony zou in de eerste helft van 2018 zijn begonnen met het leveren van de eerste PlayStation 5-devkits aan ontwikkelaars. Deze systemen worden ruim voor de lancering van een nieuwe console geleverd, zodat ontwikkelaars kennis kunnen maken met de nieuwe hardware en vanaf dag 1 games kunnen aanbieden.

Luminous Productions heeft een trailer vrijgegeven van zijn next-gen engine. De video geeft ons een idee wat we onder andere van ray tracing kunnen verwachten, hoewel de demo zich richt op de RTX-technologie van NVIDIA.

AMD Navi en Zen

Onder de motorkap van de PlayStation 5 vinden we een processor die gebaseerd is op de derde generatie Ryzen-serie van AMD. De chip is voorzien van acht cores van de nieuwe 7nm Zen 2-microarchitectuur van het bedrijf. Sony zou hebben gekozen voor 24GB GDDR6 voor games, 4GB DDR4 voor het besturingssysteem en een 2TB harde schijf in combinatie met flashgeheugen. Op het grafische vlak zal er gebruik worden gemaakt van een aangepaste variant van de Radeon Navi-familie met ondersteuning voor ray tracing. Deze technologie wordt toegepast voor het creëren van realistische belichting. Eind 2018 zagen we al een video van Gran Turismo met ray tracing.

De AMD-chip introduceert tegelijkertijd sterk verbeterde 3D-audio en dat moet resulteren in een nieuwe ervaring. “Als een gamer, was het teleurstellend dat de audio niet veel veranderde tussen de PlayStation 3 en PlayStation 4. Met de volgende console is de droom om te laten zien hoe anders de audio-ervaring kan zijn wanneer we krachtige hardware gaan inzetten”, aldus Cerny. Het resultaat is dat geluiden van bovenaf, van achteren en van de zijkanten naar je toe komen. Het effect vereist geen externe hardware, echter is hij van mening dat koptelefoon de ‘gouden standaard’ is.

Op Twitter publiceerde Tum Apisak een vergelijking tussen de PlayStation 4 en een chip met de codenaam Gonzalo. Volgens Apisak zal de PS5 beschikken over de laatstgenoemde chip en de resultaten in de 3DMark Fire Strike-benchmark laten zien dat de chip vier keer zo krachtig is als de PS4.

Razendsnel opslaggeheugen

Een ander belangrijk punt waar Sony zich met de PlayStation 5 op richt zijn de laadtijden van games. De nieuwe console zal namelijk niet worden uitgerust met een traditionele harde schijf. Het resultaat is dat de laadtijden tot een minimum worden beperkt. In een demonstratie gebruikte Cerny de fast travel-functie in Spider-Man. Waar de PS4 Pro maar liefst 15 seconden nodig had om de wereld te laden, daar deed de PS5 het in slechts 0,8 seconde. Het snellere opslaggeheugen heeft niet alleen een positief effect op de laadtijden, maar ook op de snelheid waarop een wereld gerenderd kan worden.

Backwards compatibel

Cerny sprak in het interview met Wired voornamelijk over de hardware en het is nog geen tijd voor informatie over diensten, games en prijzen. Het enige wat de architect van de PlayStation 5 bevestigde is dat de console nog steeds fysieke media zal ondersteunen. Daarnaast is het systeem gebaseerd op de architectuur van de PlayStation 4, waardoor deze games zonder problemen op de PS5 zullen werken.

DualShock 5 met ingebouwde camera

Volgens een anonieme ontwikkelaar wordt de PS5 in maart 2020 of november 2020 uitgebracht, echter heeft Sony inmiddels verklaard dat de lancering niet in de eerste helft van 2020 zal plaatsvinden. De DualShock 5 krijgt naar verluidt een ingebouwde camera voor virtual reality, meer analoge precisie voor shooters en een analoog trackpad.

Grotere werelden

De nieuwe hardware van de PlayStation 5 zal volgens Lionel Raynaud van Ubisoft moeten resulteren in grotere open werelden. “We zullen technologieën krijgen die de huidige limieten van het geheugen doorbreken. We zouden in dezelfde wereld verschillende historische perioden kunnen hebben, bijvoorbeeld in Assassin’s Creed, en Animus gebruiken om naar een andere periode te reizen. Of laat verschillende delen van de wereld met elkaar verbinden door reissysteem, zodat een game in de Far Cry- of Watch Dogs-serie naadloos in verschillende landen met dezelfde ervaring kan plaatsvinden”, aldus Raynaud.

Op 30 augustus is mogelijk de codenaam van de PlayStation 5 gespot in de Unreal Engine 4. Op twee lijsten in de code is de codenaam Erebus terug te vinden. Het bevat geen verwijzingen naar Sony, echter is Erebus de Griekse god van de duisternis. In het recente verleden heeft Sony vaker mythologische namen gebruikt. De PlayStation 4 had de codenaam Orbis en de PlayStation 4 Pro werd lange tijd aangeduid als de Neo. De Morpheus resulteerde uiteindelijk in de PlayStation VR. Erebus wordt ook nog een van de eerste vijf oorspronkelijke wezens in het universum genoemd. Wat opnieuw als een verwijzing naar de PlayStation 5 kan worden gezien.

PlayStation Network

In de achtergrond zou Sony ook werken aan een grote update voor PlayStation Network, die op tijd klaar moet zijn voor de lancering van de PlayStation 5. Het is nog niet exact duidelijk wat er gaat veranderen. De kans is groot dat het Japanse bedrijf met verschillende nieuwe cloudfuncties komt.

De website GearNuke heeft een patent gespot dat zou duiden op de komst van een PlayStation 5 die backwards compatibel is, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk zou kunnen zijn om PS3- of PS4-games te spelen op de nieuwe console. De aanvraag voor het patent ‘Remastering by Emulation’ is werd in 2016 ingediend. Sony heeft inmiddels bevestigd dat de PS5 backwards compatibel is met alle PS4-games. Of de console ook ouder PlayStation-consoles gaat ondersteunen is nog onduidelijk.

In het patent beschrijft Sony een technologie die het mogelijk maakt om nieuwe elementen aan bestaande software toe te voegen. Hierdoor is het mogelijk om klassieke titels af te spelen op schermen met een hogere resolutie in ‘geremasterde’ vorm. We achten het aannemelijker dat het patent betrekking heeft op verschillende recente remasters van Sony of de nieuwe PlayStation Classic, een miniversie van de originele PlayStation die games in een resolutie van 1280 x 720 pixels kan weergeven. Het patent maakt bovendien geen melding van een emulator, die code van andere systemen kan vertalen.

Nieuwe PlayStation VR voor PS5

Sony werkt ook aan een tweede generatie PlayStation VR-headset met een resolutie van 2560 x 1440 pixels, een groter gezichtsveld en een prijs van 249 euro. De headset werkt ditmaal draadloos en heeft een accuduur van 4 tot 5 uur, waardoor er geen kabels nodig zijn. Bovendien moeten er ditmaal veel meer AAA-games voor het platform verschijnen.

Een nieuw patent dat door Sony is ingediend geeft gamers een idee wat we kunnen verwachten tweede generatie PlayStation VR. De nieuwe console van Sony laat nog enkele jaren op zich wachten, maar de ontwikkeling is in volle gang. Het patent toont een controller met lichten zien en het ontwerp lijkt sterk op dat van de huidige PSVR-controllers. De belangrijkste veranderingen lijken de analoge sticks te zijn

Games voor de PlayStation 5

Er zijn nog geen games voor de PlayStation 5 aangekondigd. Echter is de kans groot dat er verschillende PS4-games ook voor de nieuwe console worden uitgebracht. Een vacature op LinkedIn heeft bovendien laten zien dat Square Enix-studio Luminous Productions werkt aan een AAA-game voor de PS5.

De console wordt volgens verschillende geruchten gelanceerd met een aantal exclusieve games: Gran Turismo 7 (VR), PlayerUnknown’s Battleground 4K, Last of Us 2 Remaster, Ghost of Tsushima Remaster en nog twee tot drie andere AAA- en PSVR 2-games; Horizon 2 staat gepland voor 2021. Daarnaast zijn Battlefield Bad Company 3, Harry Potter, Grand Theft Auto VI en Assassin’s Creed in ontwikkeling voor de nieuwe generatie consoles. Sony zou willen proberen om GTA VI een maand lang exclusief beschikbaar te maken voor de PS5.

We hebben de meest aannemelijke titels voor je op een rij gezet:

PlayStation 5 prijs

De prijs van de PlayStation 5 wordt waarschijnlijk 399 of 499 euro; na de teleurstellende start van de PS3 achten we het onwaarschijnlijk dat Sony kiest voor een hoger bedrag.

Dit artikel zal worden geüpdatet wanneer er nieuwe geruchten over de PlayStation 5 worden gepubliceerd.

Laatste Nieuws

PlayStation Plus voor 12 maanden momenteel voor 51 euro (mei 2022): ideaal voor Plus Collection op PS5

Een PlayStation Plus-abonnement voor 12 maanden is slechts enkele keren per jaar in de aanbieding. Mocht je op het punt staan om je abonnement te vernieuwen dan hebben we nu een uitstekende deal voor ...[Lees Verder]

Nieuwe PlayStation 5 voorraad met Ratchet & Clank-bundel uitgeleverd bij eerste shop

Goed nieuws, want we hebben van verschillende bronnen gehoord en gelezen dat er binnenkort een nieuwe levering PlayStation 5-consoles zal plaatsvinden. Het gaat hier om de eerste PS5-bundel, want het ...[Lees Verder]

PS5 kopen? Sony verwacht grotere voorraden tweede helft 2021

PlayStation-topman Jim Ryan heeft in gesprek met Wired aangegeven dat hij verwacht dat de PlayStation 5 in de tweede helft van 2021 beter verkrijgbaar zal zijn. Hoe serieus we dat moeten nemen is over...[Lees Verder]

Waar is de PlayStation 5 op voorraad? Verschillende shops hebben deze week weer uitgeleverd

Sony bracht de PS5 op 19 november 2020 uit in Europa, maar het is sindsdien erg lastig gebleken om een console te bemachtigen. Dat heeft meerdere oorzaken, want het Japanse bedrijf heeft de vraag onde...[Lees Verder]

‘Sony gaat M.2-uitbreidingsslot van PS5 in de zomer activeren’

PlayStation 5-bezitters kunnen volgens Bloomberg vanaf de zomer het opslaggeheugen van hun console uitbreiden. Sony werkt momenteel aan een firmware-update die het M.2-uitbreidingsslot van de PS5 acti...[Lees Verder]

Gran Turismo 7 verschijnt in 2022 voor PlayStation 5

Sony heeft bekendgemaakt dat Gran Turismo 7 is uitgesteld naar 2022. In gesprek met GQ bevestigde PlayStation-topman Jim Ryan dat de uitbraak van het coronavirus de ontwikkeling van de exclusieve PS5-...[Lees Verder]

Nieuwe PlayStation VR voor PlayStation 5 aangekondigd

Sony heeft bekendgemaakt dat het werkt aan een nieuwe PlayStation VR voor de PlayStation 5. Het bedrijf is al begonnen met de uitlevering van de development kits, maar informatie over de specificaties...[Lees Verder]

PS5-systeemupdate 20.02-02.50.00 verhelpt problemen met crossgen games

Sony een nieuwe systeemupdate voor de PlayStation 5 uitgebracht. De update lost een probleem op dat sommige gebruikers ondervonden met ongewenste installaties van de PS4-versie, terwijl er ook een PS5...[Lees Verder]

De laatste updates over nieuwe PlayStation 5 leveringen: voorraad in aantocht

De PlayStation 5 is nauwelijks beschikbaar geweest sinds de lancering in november. We zien veel verhalen over het creëren van een kunstmatige schaarste, maar dat is simpelweg onzin. Het is namelijk he...[Lees Verder]

Polyphony Digital-ceo: “Geen concessies tijdens ontwikkeling Gran Turismo 7 voor PS5”

Polyphony Digital-ceo Kazunori Yamauchi zegt dat zijn team geen concessies zal doen op het gebied van aandacht voor detail tijdens de ontwikkeling van Gran Turismo 7 voor de PlayStation 5. Tijdens de ...[Lees Verder]

Volg
Sony PlayStation 5

De verwachting is dat de PlayStation 5 in 2020 of 2021 op de markt wordt gebracht. Sony heeft het bestaan van de PS5 bevestigd, echter is er nog geen verdere informatie over de specificaties en functionaliteit van de toekomstige console verschenen.

7.7
Gemiddelde gebruikersscore
160 stemmen
Beoordeel dit product
Uw beoordeling: 0
Submit
Introductie:
Categorie:,
Fabrikant:

Afbeeldingen

Geen content beschikbaar.