.

Sony PlayStation 5

In ontwikkeling
Consoles
8.5

Gebruikersscore

Op deze pagina lees je de laatste geruchten en nieuwtjes over de hardware en releasedatum van de PlayStation 5. De verwachting is dat de console in 2019, 2020 of 2021 op de markt wordt gebracht. Dat betekent dat er in de komende periode steeds meer informatie met betrekking tot de PS5 zal verschijnen.

Sony heeft de levenscyclus van de huidige PlayStation 4 proberen te verlengen door eind 2016 de PlayStation 4 Pro op de markt te brengen. Deze console brengt ondersteuning voor 4K en HDR, hoewel het zeker nog niet alle content in native 4K kan weergeven. De PS4 Pro kan alle bestaande PS4-games afspelen en ontwikkelaars mogen de games alleen op het grafische vlak van elkaar laten verschillen.

In gesprek met de Duitse nieuwssite Golem zei Mark Cerny, Lead System Architect bij Sony, het volgende over de PS4 Pro: “Ik geloof in generaties. Generaties zijn een goede zaak. Wij verwachten dat er een volgende generatie gaat komen, en de PlayStation 4 Pro is simpelweg een nieuwe release in de huidige generatie. De volgende generatie is de PlayStation 5, echter zal het nog wel een tijdje duren voordat die console er komt.”

Releasedatum PlayStation 5

Sony leek aanvankelijk te hinten naar een lancering van de PlayStation 5 in 2021. Eerder dit jaar zei PlayStation-topman John Kodera dat de fase is aangebroken waarin de verkoop van de PlayStation 4 zal teruglopen. Het einde van de levenscyclus zal overigens niet betekenen dat de ondersteuning voor de console spoedig zal worden beëindigd, want het plan van het Japanse bedrijf is om tot maart 2021 rustig te blijven. Echter heeft Sony in november 2018 aangekondigd dat het in 2019 niet aanwezig zal zijn op de E3. Het missen van een van de belangrijkste evenement in het jaar heeft de geruchten aangewakkerd dat de PlayStation 5 mogelijk mogelijk al in 2019 wordt aangekondigd, gevolgd door een release in 2020.

Sony is in de achtergrond al druk bezig om zich voor te bereiden op de introductie van de volgende generatie PlayStation. Een vacature op LinkedIn heeft onthuld dat het Japanse bedrijf op zoek is naar een senior productmanager om de roadmap voor de volgende generatie PlayStation-campagne te bepalen.

In 2019 we meer te horen over de toekomstplannen en de hardware van de PlayStation 5. Tot op heden is er nog vrijwel geen concrete informatie over de console verschenen en dat is doorgaans een teken dat ontwikkelaars zich nog nog niet volledig bezighouden met games die voor het nieuwe platform verschijnen. Wedbush Securities-analist Michael Pachter sprak eind vorig jaar de verwachting uit dat de PlayStation 5 in 2020 wordt gelanceerd.

Onthulling in 2019

“Ik denk dat we de PlayStation 5 in 2019 of 2020 gaan zien en als ik zou moeten wedden, dan zou ik gaan voor 2020″, aldus Pachter. Sony verdient veel met de PlayStation 4 en dat zullen ze zo lang mogelijk proberen vol te houden. Ik denk dat de PlayStation 4 Pro uiteindelijk de standaard PS4 wordt. De Playstation 5 wordt waarschijnlijk hun echte 4K-apparaat en het lijkt mij dat ze de PS5 pas gaan lanceren als het verkoop momentum vertraagt.” Daarbij moet worden opgemerkt dat Sony in het laatste kwartaal van 2017 minder PS4-consoles verkocht dan een jaar eerder.

Persoonlijk achten we de kans klein dat de PlayStation 5 in 2018 wordt aangekondigd, terwijl er nog grote games voor de PS4-consoles op komst zijn. We denken bijvoorbeeld aan Red Dead Redemption 2, God of War, Days Gone, Detroit: Become Human, Ghost Of Tsushima en Spider-Man. De line-up toont in ieder geval aan dat er nog steeds leven zit in de huidige generatie consoles.

Ontwikkelaars lijken ook nog tevreden zijn met de grote userbase van de PlayStation 4 en verwachten de PlayStation 5 niet op korte termijn. “Omdat Sony vorig jaar [2016] de PlayStation 4 Pro lanceerde en de Xbox One X van Microsoft vanaf dit jaar [2017] beschikbaar is, denken we dat we nog minimaal twee jaar voor ons hebben voordat er iets nieuws aankomt”, aldus Ubisoft-ceo Yves Guillemot. “Maar dat is onze perceptie, we beschikken niet over vertrouwelijke informatie.”

Wat kunnen we qua specificaties van de PS5 verwachten?

We kunnen daarom alleen nog maar gissen over de hardware van de PlayStation 5. Het enige wat we met zekerheid durven te zeggen is dat de console waarschijnlijk zonder problemen games in native 4K en met HDR kan weergeven. Verder zal het ons niet verbazen wanneer de PS5 nog steeds over een Blu-ray speler beschikt, omdat nog niet iedereen een razendsnelle internetverbinding thuis heeft en consumenten het simpelweg fijner vinden om een fysieke schijf aan te schaffen. Tegen die tijd zal het ongetwijfeld gaan om een 4K Blu-ray speler, een functie die opmerkelijk genoeg niet aan de PS4 werd toegevoegd. Momenteel zijn de Xbox One S en Xbox One X de enige consoles met een 4K Blu-ray speler.

Hogere resoluties betekenen ook dat er meer opslagruimte nodig zal zijn voor games en het is aannemelijk dat de PlayStation 5 een harde schijf heeft met minimaal 1TB aan opslagruimte. Daarnaast hopen we dat Sony het opnieuw mogelijk maakt om de harde schijf zelf te upgraden.

Sony zou in de eerste helft van 2018 zijn begonnen met het leveren van de eerste PlayStation 5-devkits aan ontwikkelaars. Deze systemen worden ruim voor de lancering van een nieuwe console geleverd, zodat ontwikkelaars kennis kunnen maken met de nieuwe hardware en vanaf dag 1 games kunnen aanbieden.

AMD Navi en Zen

Forbes-journalist Jason Evangelho heeft onlangs een artikel over de PlayStation 5 gepubliceerd, waarin hij schrijft dat de console gebruik zou kunnen maken van zowel de Zen- als Navi-architectuur van AMD. Tot op heden heeft AMD nog weinig informatie naar buiten gebracht over Navi. Evangelho claimt desondanks dat deze technologie onder de motorkap van de PS5 is te vinden. De architectuur zou zelfs specifiek voor de console van Sony zijn ontworpen.

Grotere werelden

De nieuwe hardware van de PlayStation 5 zal volgens Lionel Raynaud van Ubisoft moeten resulteren in grotere open werelden. “We zullen technologieĂ«n krijgen die de huidige limieten van het geheugen doorbreken. We zouden in dezelfde wereld verschillende historische perioden kunnen hebben, bijvoorbeeld in Assassin’s Creed, en Animus gebruiken om naar een andere periode te reizen. Of laat verschillende delen van de wereld met elkaar verbinden door reissysteem, zodat een game in de Far Cry- of Watch Dogs-serie naadloos in verschillende landen met dezelfde ervaring kan plaatsvinden”, aldus Raynaud.

Op 30 augustus is mogelijk de codenaam van de PlayStation 5 gespot in de Unreal Engine 4. Op twee lijsten in de code is de codenaam Erebus terug te vinden. Het bevat geen verwijzingen naar Sony, echter is Erebus de Griekse god van de duisternis. In het recente verleden heeft Sony vaker mythologische namen gebruikt. De PlayStation 4 had de codenaam Orbis en de PlayStation 4 Pro werd lange tijd aangeduid als de Neo. De Morpheus resulteerde uiteindelijk in de PlayStation VR. Erebus wordt ook nog een van de eerste vijf oorspronkelijke wezens in het universum genoemd. Wat opnieuw als een verwijzing naar de PlayStation 5 kan worden gezien.

PlayStation Network

In de achtergrond zou Sony ook werken aan een grote update voor PlayStation Network, die op tijd klaar moet zijn voor de lancering van de PlayStation 5. Het is nog niet exact duidelijk wat er gaat veranderen. De kans is groot dat het Japanse bedrijf met verschillende nieuwe cloudfuncties komt.

De website GearNuke heeft een patent gespot dat zou duiden op de komst van een PlayStation 5 die backwards compatibel is, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk zou kunnen zijn om PS3- of PS4-games te spelen op de nieuwe console. Het is echter nog maar de vraag of de speculatie van de site volkomen juist is. De aanvraag voor het patent ‘Remastering by Emulation’ is namelijk al in 2016 ingediend en deze maand pas openbaar gemaakt.

In het patent beschrijft Sony een technologie die het mogelijk maakt om nieuwe elementen aan bestaande software toe te voegen. Hierdoor is het mogelijk om klassieke titels af te spelen op schermen met een hogere resolutie in ‘geremasterde’ vorm. We achten het aannemelijker dat het patent betrekking heeft op verschillende recente remasters van Sony of de nieuwe PlayStation Classic, een miniversie van de originele PlayStation die games in een resolutie van 1280 x 720 pixels kan weergeven. Het patent maakt bovendien geen melding van een emulator, die code van andere systemen kan vertalen.

Nieuwe PlayStation VR voor PS5

Een nieuw patent dat door Sony is ingediend geeft gamers een idee wat we kunnen verwachten tweede generatie PlayStation VR. De nieuwe console van Sony laat nog enkele jaren op zich wachten, maar de ontwikkeling is in volle gang. Het patent toont een controller met lichten zien en het ontwerp lijkt sterk op dat van de huidige PSVR-controllers. De belangrijkste veranderingen lijken de analoge sticks te zijn

Games voor de PlayStation 5

Er zijn nog geen games voor de PlayStation 5 aangekondigd. Echter is de kans groot dat er verschillende PS4-games ook voor de nieuwe console worden uitgebracht. Een vacature op LinkedIn heeft bovendien laten zien dat Square Enix-studio Luminous Productions werkt aan een AAA-game voor de PS5.

We hebben de meest aannemelijke titels voor je op een rij gezet:

PlayStation 5 prijs

De prijs van de PlayStation 5 wordt waarschijnlijk 399 of 499 euro; na de teleurstellende start van de PS3 achten we het onwaarschijnlijk dat Sony kiest voor een hoger bedrag.

Dit artikel zal worden geĂŒpdatet wanneer er nieuwe geruchten over de PlayStation 5 worden gepubliceerd.

Laatste Nieuws

‘PlayStation 5 en volgende Xbox zullen backwards compatibel zijn’

De PlayStation 4 heeft deze consolegeneratie duidelijk de oorlog van de Xbox One gewonnen. Dat wil echter niet zeggen dat de Xbox One geen voordelen heeft ten opzichte van de PS4, want op het gebied v...[Lees Verder]

‘PlayStation 5 en volgende Xbox zullen over Blu-ray-spelers beschikken’

Het idee dat consoles niet langer over een Blu-ray-speler hoeven te beschikken is niet nieuw en volgens recente gerucht komt Microsoft dit jaar zelfs met een Xbox One S-variant zonder dergelijke hardw...[Lees Verder]

‘Gran Turismo krijgt ray tracing, mogelijk voor PlayStation 5’

De PlayStation 5 wordt naar verluidt in 2020 op de markt gebracht, maar er is nog relatief weinig bekend over de specificaties van de nieuwe console. Gran Turismo-ontwikkelaar Polyphony Digital heeft ...[Lees Verder]

Ontwikkelaar verwacht dat PlayStation 5 en nieuwe Xbox backwards compatibel zullen zijn

De huidige generatie consoles zijn al sinds 2013 beschikbaar en dat betekent dat de PlayStation 5 en een nieuwe Xbox niet veel langer op zich zullen laten wachten. Maar in tegenstelling tot eerdere ge...[Lees Verder]

‘Xbox heeft alles in huis om PlayStation 5 te verslaan’

De PlayStation 4 van Sony heeft deze generatie de oorlog met de Xbox One relatief eenvoudig gewonnen, maar volgens Jessica Conditt van Engadget heeft Microsoft alles in huis om daar in de toekomst ver...[Lees Verder]

Hint Sony met nieuw thema op komst PlayStation 5?

Sony heeft al bevestigd dat het in 2019 de E3 overslaat. Dit nieuws wordt door velen gezien als een indicatie dat het Japanse bedrijf plannen heeft om volgend jaar de PlayStation 5 te onthullen. Het h...[Lees Verder]

‘Onthulling PlayStation 5 zal tijdens PSX 2019 plaatsvinden’

Sony maakte vorige week bekend dat het in 2019 niet aanwezig zal zijn op de E3. Het nieuws heeft onmiddellijk de geruchten aangewakkerd dat de onthulling van de PlayStation 5 volgend jaar zal plaatsvi...[Lees Verder]

‘PlayStation 5 krachtig genoeg voor games in 4k met 60 frames per seconde’

Sony maakte vorige week bekend dat het niet aanwezig zal zijn op de E3 in 2019. Het nieuws wakkerde onmiddellijk de geruchten aan dat deze beslissing alles heeft te maken met de onthulling van de Play...[Lees Verder]

Square Enix werkt aan nieuwe AAA-game voor PlayStation 5

Square Enix-studio Luminous Productions werkt aan een nieuwe ‘AAA-game’ voor de PlayStation 5, zo blijkt uit het CV van een medewerker. De persoon is bij de studio verantwoordelijk voor het creĂ«ren va...[Lees Verder]

PlayStation 5 krijgt waarschijnlijk ondersteuning voor virtual reality

In de wereld van gaming werd er veel verwacht van virtual reality, echter hebben we in onze ogen nog te weinig van de technologie gezien. Sony heeft het geprobeerd met de PlayStation VR voor de PlaySt...[Lees Verder]

Volg
Sony PlayStation 5

De verwachting is dat de PlayStation 5 in 2020 of 2021 op de markt wordt gebracht. Sony heeft het bestaan van de PS5 bevestigd, echter is er nog geen verdere informatie over de specificaties en functionaliteit van de toekomstige console verschenen.

8.5
Gemiddelde gebruikersscore
33 stemmen
Beoordeel dit product
Uw beoordeling: 0
Bevestig beoordeling
Introductie:, ,
Categorie:,
Fabrikant:
Prijs:
Geen content beschikbaar.

Afbeeldingen

Geen content beschikbaar.

Wachtwoord Vergeten

Registreren