‘PlayStation 5 (PS5) vele malen sneller dan voorganger’

Gaming

Er is nog ruim een jaar te gaan tot de lancering van de PlayStation 5 en dat betekent dat steeds meer ontwikkelaars toegang hebben gekregen tot de devkit’s van de nieuwe console. Volgens een rapport van Gizmodo heeft de PlayStation 5-devkit de codenaam Prospero gekregen en zijn de eerder verschenen afbeeldingen van het apparaat echt.

PlayStation 5-devkit

De tipgever van de site zou enkele afbeeldingen van de devkit hebben doorgestuurd, hoewel deze helaas niet zijn gepubliceerd. Het apparaat in kwestie heeft een tweekleurig ontwerp, net als eerdere PS4-devkit’s. Sony heeft gekozen voor een glanzende zilveren afwerking, terwijl de overige delen van zwart plastic zijn gemaakt. Sony zou in 2018 zijn begonnen met de eerste levering van devkits, terwijl de huidige versie ‘Prospero’ pas sinds het begin van de afgelopen zomer beschikbaar is.

De console deelt zijn naam met het centrale personage van William Shakespeare’s The Tempest. In het stuk is Prospero een humeurige tovenaar die wordt ondersteund door personages zoals de magische geest Ariel en de vriendelijke edelman Gonzalo. Dat is opvallend, omdat Ariel en Gonzalo niet alleen personages zijn in The Tempest: ze zijn ook de codenamen voor niet-vrijgegeven AMD-chips, die naar verluidt zijn ontwikkeld voor de volgende generatie consoles.

→ Lees ook: Deze geruchten over de PlayStation 5 (PS5) doen ons watertanden

Sony onthulde in april dat de PlayStation 5 wordt aangedreven door een processor die gebaseerd zal zijn op de derde generatie Ryzen-serie van AMD. Deze chip wordt voorzien van acht cores van de nieuwe 7nm Zen 2-microarchitectuur van het bedrijf. Op Twitter publiceerde Tum Apisak een vergelijking tussen de PlayStation 4 en een chip met de codenaam Gonzalo. Volgens Apisak zal de PS5 beschikken over de laatstgenoemde chip en de resultaten in de 3DMark Fire Strike-benchmark laten zien dat de chip vier keer zo krachtig is als de PS4.

De resultaten kunnen variëren afhankelijk van de testomstandigheden en Gonzalo bevindt zich naar alle waarschijnlijkheid nog in de prototypefase, waardoor verdere verbeteringen voor de hand liggen. Het begint in ieder geval duidelijk te worden dat de PlayStation 5 een grote stap voorwaarts gaat worden en prestaties zal bieden die te vergelijken zijn met de high-end pc’s van dit moment.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*