PlayStation 5 (PS5) verschijnt niet binnen 12 maanden

Gaming

Deze maand zijn we meer te weten gekomen over de hardware van de PlayStation 5, echter laat de lancering nog minstens een jaar op zich wachten. Sony maakte tijdens de kwartaalcijfers namelijk bekend dat de PS5 niet vóór het voorjaar van 2020 zal worden uitgebracht.

Lancering PlayStation 5

Het Japanse bedrijf zal veel geld vrijmaken voor de lancering van de PS5 en in de cijfers is geen verhoging van de marketingkosten te zien voor het huidige fiscale jaar, dat loopt tussen april 2019 en maart 2020. Op basis daarvan is het duidelijk dat de nieuwe console pas na deze periode wordt gelanceerd. Volgens andere bronnen is Sony deze maand ook begonnen met het vrijgeven van PS5-devkits aan ontwikkelaars van derde partijen.

Sony hoeft zich bovendien nog geen zorgen te maken over de prestaties van de PlayStation-divisie. Het bedrijf verwacht dat het aantal verkochte PS4-consoles opnieuw zal dalen, maar er wordt tegelijkertijd ook een verdere groei van de verkoop van software verwacht. De divisie zal naar alle waarschijnlijk meer kosten maken als gevolg van de hogere ontwikkelingskosten voor de PlayStation 5.

In gesprek met Wired verklaarde Mark Cerny, systeemarchitect van de PS5, dat de nieuwe console wordt aangedreven door een een processor die gebaseerd is op de derde generatie Ryzen-serie van AMD. De chip is voorzien van acht cores van de nieuwe 7nm Zen 2-microarchitectuur van het bedrijf. Op het grafische vlak zal er gebruik worden gemaakt van een aangepaste variant van de Radeon Navi-familie met ondersteuning voor ray tracing. Deze technologie wordt toegepast voor het creëren van realistische belichting. Eind 2018 zagen we al een video van Gran Turismo met ray tracing.

→ Lees ook: Sony spreekt voor het eerst uitgebreid over PlayStation 5 (PS5)

Daarnaast krijgt de PS5 flashopslag om de laadtijden van games te verkorten. In een demonstratie gebruikte Cerny de fast travel-functie in Spider-Man. Waar de PS4 Pro maar liefst 15 seconden nodig had om de wereld te laden, daar deed de PS5 het in slechts 0,8 seconde. Het snellere opslaggeheugen heeft niet alleen een positief effect op de laadtijden, maar ook op de snelheid waarop een wereld gerenderd kan worden.

Prijs PlayStation 5

Het onderwerp kwam niet in het interview naar voren, maar Wired-journalist Peter Rubin heeft de prijs met Cerny besproken en deelde deze uitwisseling op Twitter. Cerny was terughoudend om te veel over het onderwerp te zeggen, maar hij verklaarde wel dat het systeem wordt gelanceerd met een ‘aantrekkelijk’ prijskaartje. “Ik geloof dat we in staat zullen zijn om de PS5 uit te brengen tegen een adviesprijs die aantrekkelijk zal zijn voor gamers in het licht van zijn geavanceerde functies”, aldus Cerny.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*