‘Nieuwe Xbox en PlayStation 5 (PS5) worden aangedreven door AMD Gonzalo-soc’

Gaming

De Twitter-gebruikt APISAK bevestigde eerder dit jaar het bestaan van de AMD Gonzalo. Er gaan geruchten dat deze nieuwe chipset de basis zal vormen van de volgende generatie Xbox en de PlayStation (PS5). Onder de motorkap vinden we AMD’s Zen- en Navi-technologie en naar verluidt zijn er acht fysieke cpu-cores aanwezig met een basiskloksnelheid van 1,6 GHz en een boostsnelheid van 3,2 GHz.

AMD Gonzalo

In de database van 3DMark, een applicatie waarmee de prestaties van de hardware kunnen worden getest, is deze week ook een nieuwe versie van de AMD Gonzalo gespot. De codenaam van deze nieuwste chip begint met een Z en volgens Marvin’s AMD-decoder betekent dat het een ‘qualification sample’ betreft. De productiefase van de chip en de nieuwe consoles zou dichterbij kunnen zijn dan vooralsnog werd aangenomen. Het duurt doorgaans drie tot zes maanden voordat een qualification sample de productiefase bereikt.

Er is nog altijd veel onduidelijkheid over de komst van de PS5 en de volgende generatie Xbox. Jason Schreier van Kotaku sprak onlangs de verwachting uit dat de nieuwe consoles in 2020 verschijnen. “Kijk, zoals ik heb gezegd sinds ruwweg maart 2018 (in deze thread), komt next-gen in 2020. Het artikel van Semiaccurate suggereerde dat de nieuwe consoles al in 2018 hadden kunnen verschijnen, maar ik hoop dat het nu duidelijk is dat de PS5 ook dit najaar niet uitkomt”, aldus Schreier op ResetEra, een populair gamingforum.

→ Lees ook: PlayStation 5 (PS5) komt pas in 2021 op de markt

“En ondanks alle geruchten dat de devkits beschikbaar zijn gemaakt (meestal afkomstig van onbetrouwbare bronnen), is het aantal mensen dat geïnformeerd is over de volgende generatie consoles nog steeds zeer beperkt. Zelfs binnen bedrijven, zoals bijvoorbeeld DICE, zal er een klein team van ingenieurs zijn die een globaal idee hebben van de specificaties en de anderen zullen het te horen krijgen wanneer ze het moeten weten. Er zijn momenteel niet veel ontwikkelaars bekend met de volgende generatie consoles. Met andere woorden, waardoor het verstandig is om de geruchten over de specificaties met een flinke korrel zout te nemen.”

De consoles van Microsoft en Sony zouden daarnaast over meer rekenkracht beschikken dan Stadia, de gamestreamingdienst van Google die later dit jaar wordt gelanceerd. “Het enige wat je zeker moet weten is dat zowel Sony als Microsoft mikken op een rekenkracht van meer dan 10,7 teraflops, een getal dat vorige maand door Google werd genoemd tijdens de presentatie van Stadia. En, zoals is gemeld, heeft Microsoft in de aantal dingen in de pijplijn.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*