Sony PlayStation VR kopen? Deze winkels leveren op dag van release

Gaming

Op 13 oktober wordt de PlayStation VR-headset uitgebracht voor de PlayStation 4. Het product heeft forse adviesprijs gekregen van 399,00 euro, waardoor de headset zelfs duurder is dan de console. Desalniettemin blijkt de PlayStation VR ongekend populair te zijn onder gamers, zo waren de pre-orders bij grote retailers als Amazon binnen enkele minuten uitverkocht.

PlayStation VR

Twijfel je altijd nog of je de headset in huis wilt halen, dan is dit artikel voor jou. We hebben voor jou de 10 belangrijkste punten op een rij gezet. Dit zijn de dingen die je moet weten:

Prijs

In Europa heeft de PlayStation VR een adviesprijs gekregen van 399,00 euro en dat sluit aan bij de eerdere claims van het bedrijf dat de headset moet worden gezien als een geheel nieuw platform, hoewel de aanwezigheid van een PlayStation 4 nog altijd een vereiste is. Voor veel consumenten is dat een flink bedrag, echter moeten we niet vergeten dat concurrerende VR-brillen, zoals de HTC Vive en Oculus Rift, een prijs hebben gekregen die honderden euro’s hoger ligt en daarnaast ben je ook nog een dure pc nodig. Mocht Sony de nieuwe en snellere PlayStation 4 Neo of PS4.5 tegelijkertijd lanceren met de PSVR, dan is de combinatie bijvoorbeeld net zo duur als een enkele HTC Vive zonder pc.

PlayStation VR

Winkel  Levertijd  Prijs
Bol.com 13 oktober 2016 €399,-
Media Markt 13 oktober 2016 €399,-
Intertoys 13 oktober 2016 €399,-
Bart Smit 13 oktober 2016 €399,-
Wehkamp 13 oktober 2016 €399,-
Coolblue 13 oktober 2016 €399,-

 

PlayStation Camera

Winkel  Levertijd  Prijs
Bol.com 13 oktober 2016 €59,99
Media Markt 13 oktober 2016 €59,99
Intertoys 13 oktober 2016 €59,99
Bart Smit 13 oktober 2016 €59,99
Wehkamp 13 oktober 2016 €59,99
Coolblue 13 oktober 2016 €59,99-

 

PlayStation Move

Winkel  Levertijd  Prijs
Bol.com 13 oktober 2016 €79,99
Media Markt 13 oktober 2016 €79,99
Intertoys 13 oktober 2016 €79,99
Bart Smit 13 oktober 2016 €79,99
Wehkamp 13 oktober 2016 €79,99
Coolblue 13 oktober 2016 €79,99

PlayStation Camera

In de doos van de PlayStation VR is geen PlayStation Camera te vinden, maar wie games wil spelen met de headset moet wel in het bezit van dit product. Volgens Sony wordt de camera niet standaard meegeleverd vanwege het feit dat sommige gamers de camera al eerder hebben aangeschaft. Op dit moment is de PlayStation Camera los verkrijgbaar voor een bedrag van 59,99 euro. In de praktijk kan de totale aanschafprijs daardoor uitkomen op zo’n 460,00 euro, aangezien het anders alleen mogelijk is om films te bekijken of 2d-games te spelen.

playstation-vr-4

Tracking

De verplichte aanwezigheid van de PlayStation Camera heeft een goede reden. Op de headset zijn namelijk negen leds aanwezig en de PS Camera gebruikt deze leds om de positie van de speler te bepalen. Het is ook de reden waarom alle DualShock-controllers zijn voorzien van deze lichtjes.

“Het was onze afdeling die zei dat die lichtjes erop moeten zitten, omdat het nodig is voor tracking”, verklaarde designer Jed Ashforth tegenover Techradar. “Toen al die controllers zes maanden geleden op de markt kwamen en iedereen met klachten kwam, zoals: ‘Hij reflecteert in mijn televisie’, dachten wij: ‘Oh nee’, omdat we niemand mochten vertellen waarvoor het diende.”

Specificaties

De hardware van de PlayStation VR is de reden waarom de headset aanzienlijk goedkoper is dan bijvoorbeeld de Oculus Rift of HTC Vive. Deze concurrerende brillen kunnen per oog namelijk een resolutie weergeven van 1080 x 1200 pixels, terwijl de PSVR is uitgerust met twee 1080p oledschermen, goed voor een resolutie van 960 x 1080 pixels per oog. Verder zijn beide brillen uitgerust met geavanceerdere trackingmogelijkheden en werken ze met de pc.

Releasedatum

Sony onthulde op de E3-gamebeurs in juni dat de PlayStation VR op 13 oktober wordt gelanceerd. Het inmiddels mogelijk om een pre-order te plaatsen bij de bovenstaande winkels, zodat je er zeker van kan zijn dat je de bril op de dag van release in huis ontvangt.

playstation-vr-5

Games

Er zullen bij de lancering van de PlayStation VR in totaal 50 games beschikbaar zijn. Sony zei onlangs dat het met meer dan 230 ontwikkelaars over de hele wereld werkt aan nieuwe titels voor de PSVR. Het gaat hier vermoedelijk niet om allemaal AAA-games, echter is het in ieder geval goed om te zien dat er bij release een ruim aanbod is.

Goedkopere games

De games voor de PSVR zullen in de regel goedkoper zijn dan bijvoorbeeld een reguliere games als Uncharted 4, FIFA 17 of Battlefield 1. In de PlayStation Store hebben we enkele games gespot die voor minder dan een tientje kunnen worden aangeschaft, helaas gaat deze vlieger niet voor elke game op. Een uitgebreidere game als RIGS: Mechanized Combat League heeft bijvoorbeeld een prijs gekregen van 59,99 euro. Een overzicht van alle games die fysiek op Blu-ray verschijnen in is hier te vinden.

In toekomst ook naar pc?

De PlayStation VR zal bij lancering alleen werken in combinatie met de PlayStation 4 en PS4 Neo, toch is het niet uitgesloten dat de bril in de toekomst ook ondersteuning gaat bieden voor de pc. Enkele maanden geleden zei Sony’s vicepresident Masayasu Ito het volgende in een interview met de Japanse krant Nikkei: “De mogelijkheid bestaat zeker omdat de PlayStation 4 veel van zijn onderdelen deelt met de pc. Op dit moment concentreren we ons echter op games, dus ik het op het moment niets om aan te kondigen, maar we zullen zeker kijken waar we verder kunnen uitbreiden.”

Koptelefoon

Voor de beste ervaring is het aan te raden om de PSVR met een koptelefoon te gebruiken. Dit hoeft gelukkig geen lange kabel te zijn, omdat de headset zelf is voorzien van een standaard 3,5mm-koptelefooningang. Het gebruik van een koptelefoon zorgt in onze ogen voor een intensere ervaring vanwege het feit dat je geen andere geluiden hoort. Mocht dat toch niet voor jou zijn, dan kan je er eveneens voor kiezen om het geluid via de speakers van je televisie te laten verlopen.

PlayStation Move

De Move-controllers werden door Sony in 2010 voor de PlayStation 3 aangekondigd als antwoord op de uiterst succesvolle Nintendo Wii, maar het bleek uiteindelijk een grote flop te zijn door een gebrek aan games. De controllers gaan met de PlayStation VR weer een comeback maken, want een groot aantal PSVR-games zullen ze gaan ondersteunen en in sommige gevallen zelfs vereisen. Het goede nieuws is dat de standaard DualShock 4-controller voor het merendeel van de games kan worden gebruikt, terwijl de Move een extra dimensie moet geven aan de VR-ervaring.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*