‘AMD heeft Navi gecreëerd voor PlayStation 5’

Gaming

De verwachting is dat de PlayStation 5 in 2021 op de markt wordt gebracht, maar voor de rest is er nog relatief weinig informatie over de nieuwe console verschenen. Tijdens de Sony E3-presentatie werd er met geen woord gerept over de PS5, echter claimt Forbes dat verschillende personen binnen de industrie al op de hoogte zijn van Sony’s plannen.

PlayStation 5

Jason Evangelho heeft naar eigen zeggen op de gamebeurs met verschillende bronnen uit de industrie hebben gesproken over de hardware van de PlayStation 5. Volgens deze (anonieme) bronnen maakt de nieuwe console gebruik van zowel de Zen- als Navi-architectuur. Het is nog onbekend of Sony kiest voor een krachtige system-on-chip (soc) of afzonderlijke componenten.

AMD heeft tot op heden nog weinig informatie naar buiten gebracht over zijn Navi-architectuur, behalve dat het een 7nm-chip betreft. De bronnen van Evangelho zeggen dat Navi onder de motorkap van de PlayStation 5 is te vinden en dat het speciaal is gemaakt voor Sony. De samenwerking tussen AMD en Sony zou hebben plaatsgevonden toen Raja Koduri, de hoofdarchitect van Radeon Technologies, werkzaam was bij AMD. Koduri ruilde AMD vorig jaar in voor Intel, waar hij nu de hoofdarchitect is van de nieuwe Core en Visual Computing Group.

De samenwerking met Sony zou ten koste zijn gegaan van de Radeon RX Vega en andere projecten. AMD zou 2/3 van zijn engineeringsteam exclusief voor Navi hebben ingezet, wat resulteerde in een RX Vega-product waar Koduri vanwege een gebruik aan middelen en tijd niet tevreden over was. Ten slotte schrijft Evangelho dat de bronnen nooit hebben gesproken over een nieuwe Xbox met de Navi-architectuur. Hij speculeert dat de nieuwe Xbox mogelijk wordt aangedreven door een andere chip waarin Vega is verwerkt of iets anders dat we nog niet kennen.

Het zijn nog geruchten en we zullen moeten afwachten hoe betrouwbaar de informatie daadwerkelijk is. In onze ogen lijkt het onaannemelijk dat AMD zijn eigen gpu’s heeft geslachtofferd om van de PlayStation 5 een succes te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*