Apple A10X-soc voor nieuwe iPad’s blaast concurrentie omver

Tablets

Afgelopen maandag bracht het doorgaans goed geïnformeerde Japanse blog Mac Otakara naar buiten dat Apple werkt aan drie nieuwe iPad Pro-modellen. Apple zou aan de huidige line-up een 7,9-inch iPad Pro willen toevoegen, terwijl de huidige 9,7-inch iPad Pro iets groter zal worden en wordt uitgerust met een 10,1-inch scherm; het grootste model heeft nog steeds een 12,9-inch scherm. Daarnaast hebben wij uit betrouwbare bron ook meer informatie ontvangen over de Apple A10X-soc, die onder de motorkap van dit drietal zal zijn te vinden.

Apple A10X prestaties

De bron, die eerder dit jaar ook al de vroege testresultaten van de Apple A10 publiceerde, claimt dat de A10X flink sneller is dan de chipset van de iPhone 7 en 7 Plus. In Geekbench 4 weet de A10X een single-core score te behalen van 4236 en 6588 in de multi-core test. De single-core prestaties vallen ten opzichte van de iPhone 7 en 7 Plus 21,9% hoger uit en 19,8% in de multi-core test.

Momenteel worden de iPad Pro-modellen aangedreven door de A9X-soc. Deze chipset zet in Geekbench een single-core score neer van rond 3000 punten en een multi-core score van 5000, oftewel een prestatiewinst van 27,4% in de multi-core test en maar liefst 34% bij het gebruik van een enkele core. De onderstaande grafiek laat goed zien welke vooruitgang Apple in de afgelopen jaren heeft geboekt.

apple-a10-x

Nieuwe iPad Pro-modellen

Uit het rapport van onze Japanse collega’s kunnen we verder opmaken dat het 12,9-inch model in 2017 net als de huidige 9,7-inch iPad Pro wordt uitgerust met een True Tone-scherm. Dit scherm wordt bijgestaan door vier geavanceerde omgevingslichtsensoren die de kleur en intensiteit van het scherm automatisch aanpassen op basis van het licht in de omgeving. Verder krijgt de grootste iPad Pro eveneens dezelfde 12-megapixelcamera en True True-flitser. Het nieuwe kleinere 7,9-inch model, de opvolger van de iPad Mini 4, zal ook worden voorzien van een Smart Connector, True Tone-scherm, vier luidsprekers en een 12-megapixelcamera aan de achterzijde.

Daarnaast zullen de drie nieuwe iPad Pro-modellen de beschikking krijgen over vier microfoons, momenteel zijn dat er twee, en ook blijft de 3,5mm-koptelefoonaansluiting (voorlopig) behouden voor de iPad-serie. Helaas is er nog geen informatie beschikbaar over de prijzen, want we zijn uiterst benieuwd of Apple ervoor kiest om de prijzen te verlagen en afscheid gaat nemen van de bestaande Mini- en Air-modellen of dat deze modellen blijven bestaan en ook worden geüpdatet met nieuwe hardware.

De nieuwe iPad Pro-modellen staan gepland voor het voorjaar van 2017.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*