Samsung Galaxy S9 en S9 Plus: alles wat je moet weten

Smartphones

Het gerucht deed al enige tijd de ronde, maar vandaag maakte Samsung eindelijk bekend wanneer de Galaxy S9 en S9+ zullen worden gepresenteerd. De onthulling zal namelijk plaatsvinden op zondag 25 februari tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. Een uitstekend moment om alle geruchten en lekken voor je op een rij te zetten.

→ Als eerste de Samsung Galaxy S9 of S9+ ontvangen? Schrijf je dan nu in. 

De Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9+.

Samsung Galaxy S9 en S9+

Samsung onlangs dat de Galaxy S9-serie eind februari op het Mobile World Congress in Barcelona zal worden gepresenteerd. Volgens telecominsider Evan Blass, ook bekend als @evleaks, zullen de twee telefoons vanaf 2 maart beschikbaar zijn voor pre-order en op 16 maart moet de lancering plaatsvinden.

Geen revolutie, maar evolutie

Op basis van alle geruchten en lekken durven we wel te stellen dat de Galaxy S9 qua ontwerp een evolutie wordt van de Galaxy S8 met enkele subtiele veranderingen. De belangrijkste verandering is waarschijnlijk de vingerafdrukscanner aan de achterzijde, die ditmaal onder de camera is geplaatst, waardoor het voor gebruikers makkelijker moet zijn om de scanner te vinden. Momenteel bevindt de Galaxy S8-vingerafdrukscanner zich aan de rechterzijde van de cameramodule, een locatie die het bedrijf vorig jaar op de nodige kritiek kwam te staan. Daarnaast is de onderste bezel een fractie dunner geworden. De water- en stofdichte behuizing zal opnieuw bestaan uit een aluminium frame met een voor- en achterkant van glas.

De Galaxy S9 en S9+ beschikken verder over stereo speakers, een usb c-aansluiting en een traditionele 3,5mm-koptelefoonaansluiting. De capaciteit van de accu’s blijft ongewijzigd: 3000mAh voor de Galaxy S9 en 3500mAh voor de S9+, die beide draadloos kunnen worden opgeladen en ondersteuning bieden voor snelladen.

De accu’s van de Galaxy S9 (links) en S9+ (rechts).

Infinity Display

De Samsung Galaxy S9 zal net als de Galaxy S8 worden uitgerust met een 5,8-inch Infinity Display met licht gekromde zijkanten, terwijl de S9+ beschikt over een 6,2-inch scherm. Het gaat in beide gevallen om een oled-scherm met een resolutie van 2960 x 1440 pixels en een beeldverhouding van 18,5:9.

Camera

Aan de achterzijde van de Galaxy S9 vinden we een 12-megapixel ‘Dual Pixel’-camera met optische beeldstabilisatie. Een foto van de retailverpakking toont ook enkele nieuwe functies van de Galaxy S9-camera, zoals ‘Super Speed’. Opvallend genoeg worden er twee diafragmaopeningen genoemd: een grote opening van f/1.5 en een kleinere van f/2.4. Deze configuratie maakt waarschijnlijk gebruik van de grote opening wanneer er weinig licht beschikbaar is, terwijl de kleinere diafragmaopening wordt geactiveerd bij ideale belichting, wat moet resulteren in scherpere foto’s met meer contrast. Van de Galaxy S9+ weten we dat het toestel beschikt over een dubbele camera, echter is er helaas nog geen informatie beschikbaar over camerasensoren die Samsung heeft gebruikt.

Samsung zal opnieuw gebruik gaan maken van zijn eigen Isocell-camerasensoren en op de pagina wordt over drie sensoren gesproken: Bright, Fast en Slim. Het is nog onduidelijk welke sensor in de Galaxy S9 wordt gebruikt, maar het Fast-model lijkt de meest waarschijnlijke kandidaat. De retailverpakking van de Galaxy S9 bevatte namelijk een verwijzing naar ‘Super Speed’, wat suggereert dat het toestel razendsnel foto’s kan schieten. Aan de achgerzijde van de Galaxy S9+ zal een dubbele camera zijn te vinden en we vermoeden dat dit de Isocell Dual-sensor van Samsung zal zijn.

Samsung Galaxy S9-verpakking

De verpakking van de Samsung Galaxy S9.

  • Isocell Bright is uitgerust met Tetracell-technologie om mooiere foto’s te maken bij weinig licht. Het idee achter de technologie is om vier aangrenzende pixels samen te voegen tot één grote pixels.
  • Isocell Fast zorgt voor een snelle autofocus, zelfs voor bewegende objecten en bij weinig licht. Samsung spreekt over een nieuwe fast readout sensor (FRS) die uit drie lagen bestaat. Deze sensor kan opnames op hoge snelheid mogelijk maken. De Galaxy S9 zou in dat geval video-opnames in 1080p met 480 frames per seconde kunnen vastleggen.
  • Isocell Slim is een sensor waarmee fabrikanten slankere camera’s, smartphones en andere mobiele apparaten kunnen produceren. Samsung verkoopt zijn Isocell-cameratechnologie aan andere fabrikanten, wat de verscheidenheid aan sensoren op de pagina verklaart.
  • Isocell Dual moet het mogelijk maken om DSLR-achtige foto’s met de Galaxy S9+ te schieten. Daarnaast maakt de camera het mogelijk om diepte-effecten te creëren en het zal dankzij een grotere lichtgevoeligheid beter in slecht verlichte omstandigheden presteren.

Prestaties

Samsung kondigde onlangs de Exynos 9810-soc aan en deze chip zal de Galaxy S9 en S9+ gaan aandrijven. Beide toestellen komen met 64GB opslagruimte met ondersteuning voor een microSD-kaartjes, echter zullen ze voor het eerst qua werkgeheugen van elkaar verschillen: 4GB voor de S9 en 6GB voor de S9+.

De chip wordt geproduceerd op een tweede generatie 10nm-proces van het bedrijf. Samsung claimt een verdubbeling van de single-core prestaties en een verbetering van 40% in multi-core scenario’s. Het ontwerp van de Exynos 9810 bestaat uit vier snelle Exynos M3-cores die zijn geklokt op 2,9GHz en per core is er 512KB L2-cache aanwezig. Er zijn ook vier zuinige ARM Cortex A55-cores aanwezig op 1,9GHz. Samsung maakt voor de gpu nog altijd gebruik van een ontwerp van ARM. Het gaat ditmaal om de Mali G72-gpu met 18 cores en een hogere kloksnelheid dan de Mali G71 van zijn voorganger, de Exynos 8895. Verder wijst de aankondiging op enkele functies van de Galaxy S9 en S9+, zoals out-of-focus-fotografie, tot 120fps video-opnames in 4K en betere stabilisatie bij het vastleggen van foto’s en video’s.

De Exynos 9810 heeft ook functionaliteit aan bood voor het scannen van gezichten en objectherkenning. De chip maakt het mogelijk om realistische filters toe te passen met de camera en zorgt voor een sterke beveiliging bij het ontgrendelen van een apparaat met iemands gezicht. Daarmee lijkt Samsung te suggereren dat de Galaxy S9 en S9+ over functies beschikken die we kennen van de iPhone X, zoals animoji en Face ID. De Galaxy S9 krijgt ook de beschikking over een nieuw LTE Advanced-modem (Cat.18). Dit modem kan 12 streams van 110 MB/s tegelijkertijd downloaden, wat neerkomt op een maximale bandbreedte van 1,2 Gb/s.

In de code van de Galaxy Note 8 Oreo-bèta zijn ook verwijzingen gevonden naar ‘Intelligent Scan’, een functie die naar verluidt gezichts- en irisherkenning combineert om de nauwkeurigheid en veiligheid van biometrische authenticatie te verbeteren, zelfs bij weinig of heel helder licht.

Lancering

De onthulling van de Samsung Galaxy S9 zal op 25 februari via een livestream zijn te volgen op YouTube en de Unpacked-website van de fabrikant. In Nederland zullen de Samsung Galaxy S9 en S9+ vanaf 2 maart beschikbaar zijn pre-order, gevolgd door een lancering op 16 maart. Het tweetal zal uit de doos op Android 8.0 Oreo draaien.

→ Als eerste de Samsung Galaxy S9 of S9+ ontvangen? Schrijf je dan nu in. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wachtwoord Vergeten

Registreren