iPhone 6S met 2GB hint op grote verandering in iOS 9

Smartphones

iphone-6-plus-4De iPhone 6S komt pas in de tweede helft van 2015 uit, maar zoals gebruikelijk begint de geruchtenstroom al langzaam op gang te komen. Vorige week bereikte ons het bericht dat de iPhone 6S en iPhone 6S Plus wordt uitgerust met 2GB aan LPDDR4 werkgeheugen in plaats van de 1GB van de huidige modellen. Maar is deze upgrade nou echt nodig? De iPhone 6 is toch al snel genoeg? Dat klopt, maar sneller en meer werkgeheugen biedt meer voordelen dan je zou denken.

Wanneer we naar de LPDDR4 technologie kijken, dan zien we dat het een bandbreedte biedt van 32Gbps, het dubbele ten opzichte van het LPDDR3 geheugen van dit moment. Hoe sneller het werkgeheugen van een computer, smartphone of tablet is, des te sneller apps starten en ook is er qua multitasking een hoop meer mogelijk. Het verdubbelen van de bandbreedte en de hoeveelheid werkgeheugen kan er theoretisch voor zorgen dat de iPhone 6S en 6S Plus viermaal de geheugen prestaties leveren in vergelijking met de huidige iPhone toestellen.

[sc:adsense-tekst ]

Het verschil zal je momenteel met iOS 8 niet snel opmerken, maar wanneer we vooruit kijken naar bijvoorbeeld iOS 9, dan is het goed mogelijk dat er het nodige gaat veranderen. Apple blijft namelijk jaarlijks nieuwe features aan het mobiele besturingssysteem toevoegen en we lijken inmiddels de limiet van 1GB bijna te bereiken. Het is niet voor niets dat de iPad Air 2 al met deze hoeveelheid werkgeheugen is uitgerust, omdat apps en Safari soms uit het niks stopten vanwege een tekort aan werkgeheugen. Het enige voordeel dat de iPhone 6 momenteel is dat het minder pixels hoeft aan te sturen dan de iPad, anders zouden deze problemen ook voorkomen op de iPhone.

Helaas zorgt LPDDR4 ook voor de nodige kopzorgen. Het geheugen is momenteel 35% duurder dan LPDDR3 en dan hebben we het ook nog eens over een dubbele hoeveelheid. Apple is een bedrijf met enorme winstmarges en de keuze voor LPDDR4 neemt hier een behoorlijke hap uit, vooral wanneer we kijken naar de enorme aantallen die Apple jaarlijks verkoopt. Een oplossing voor Apple is om de prijs van de iPhone 6S en 6S Plus te verhogen of genoegen te nemen met een lagere winstmarge, iets waar aandeelhouders liever niet denken.

Voor bestaande iPhone modellen betekent de overgang naar 2GB werkgeheugen dat Apple mogelijk niet alle features van iOS 9 naar de oudere toestellen gaat brengen. Voor de iPhone 4S met slechts 512MB werkgeheugen lijkt het einde dan ook in zicht te zijn.

Tot op heden gaat het echter nog om geruchten, maar in onze ogen lijkt de tijd rijp te zijn voor Apple om een iPhone te introduceren met 2GB werkgeheugen.

[sc:adsense-tekst ]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*