.

Waarom de PlayStation 5 niet op korte termijn verschijnt

Gaming

Sony heeft een aantal moeilijke jaren achter de rug, maar uit de presentatie van de laatste kwartaalcijfers blijkt dat het Japanse bedrijf het weer de weg naar boven heeft gevonden. De camerasensoren van het bedrijf worden door veel smartphonefabrikanten, waaronder Apple, gebruikt en het bedrijf ontving ook een aanzienlijk bedrag van de verzekering voor een van de fabrieken die vorig jaar beschadigde raakte door een aardbeving in Japan.

De PlayStation 4 blijft het naar behoren doen, hoewel het aantal verscheepte consoles zakte van 3,5 miljoen (Q2/2016) naar 3,3 miljoen (Q2/2017) in hetzelfde kwartaal. Volgens The Wall Street Journal laat dit zien dat de console, die in 2013 zijn debuut maakte, inmiddels zijn hoogtepunt heeft bereikt en volgens analisten zou het bedrijf in 2018 al de PlayStation 5 kunnen aankondigen. Overigens lopen de voorspellingen nogal uiteen. Macquarie Capital Securities-analist Damian Thong verwacht dat de PlayStation 5 in de tweede helft van 2018 zijn debuut zal maken, terwijl Michael Pachter van Wedbush Securities, samen met een aantal andere analisten, rekening houden met een release in 2019.

Dat er een PlayStation 5 in ontwikkeling is weten we inmiddels, maar de kans dat de console in 2018 verschijnt of wordt aangekondigd achten wij uiterst klein. Bovendien lijkt er ook enkele noodzaak te zijn, Sony is de huidige marktleider en de gebruikte componenten voor de console zijn in de afgelopen jaren steeds goedkoper geworden, wat heeft geresulteerd in hogere winstmarges. Een vroege introductie van een nieuwe console is alleen verstandig wanneer je huidige systeem niet langer presteert, zoals de Wii U van Nintendo, die dit jaar werd vervangen door de Nintendo Switch. Sony hoeft zich voorlopig nergens zorgen over te maken en heeft inmiddels meer dan 60 miljoen exemplaren verscheept, aanzienlijk meer dan de Xbox One van Microsoft.

Daarnaast lijken Sony en Microsoft juist op zoek te zijn naar manieren om de levensduur van de huidige generatie consoles te verlengen. Voor het eerst bracht Sony een krachtigere versie op de markt van een bestaande console. De PlayStation 4 Pro biedt ondersteuning voor gaming in 4K, echter maakte het bedrijf duidelijk dat er nooit geen exclusieve games voor de Pro zullen verschijnen. Consumenten die op zoek zijn naar mooiere graphics hebben daarom een alternatief, waardoor er minder noodzaak is voor de PlayStation 5. Microsoft heeft met de Xbox One X, die later dit jaar verschijnt, eveneens een verbeterde versie van zijn huidige console ontwikkeld.

Een release van de PlayStation 5 in 2020 lijkt een stuk aannemelijker. Dat is zeven jaar na het debuut van de PlayStation 4 en vier jaar naar de PlayStation 4 Pro. In de tussentijd zal de PlayStation 4 nog profiteren van een nieuwe Red Dead Redemption, God of War, The Last of Us 2, Grand Theft Auto en ga zo maar door. Verder geeft het Sony tijd om te anticiperen op nieuwe ontwikkeling op het gebied van virtual reality en augmented reality, waarvan in de komende jaren veel wordt verwacht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wachtwoord Vergeten

Registreren