Sony PlayStation 4 Pro kopen? Dit is wat er nieuw en beter is

Gaming

Sony heeft afgelopen woensdag de PlayStation 4 Pro op het PlayStation Meeting-evenement in de Verenigde Staten aangekondigd. De console is voorzien van krachtiger hardware, waarmee het mogelijk moet worden om games in 4k weer te geven en ook is er uit de doos ondersteuning aanwezig voor hdr, een feature die ook naar de bestaande versie komt via een software-update.

PlayStation 4 Pro

In de afgelopen maanden lekte er veel informatie uit over de PlayStation 4 Pro, codenaam Neo, en op de E3-gamebeurs bevestigde Sony-topman Andrew House het bestaan van de krachtiger versie van de reguliere PlayStation 4, echter was het nog geen tijd voor een officiële aankondiging. Daar is deze week verandering in gekomen en hoewel het bedrijf alle technische specificaties nog niet heeft vrijgegeven, sluit alles tot op heden aan bij de gelekte interne documenten over de console.

Snellere hardware

De hardware van de PlayStation 4 Pro is gebaseerd op dezelfde architectuur als de PlayStation 4 die momenteel beschikbaar is. Onder de motorkap vinden we acht Jaguar-cores van AMD, echter draaien ze op een klokfrequentie van 2,1Ghz, een prestatiewinst van 27% ten opzichte van het reguliere model. Verder is er 1TB aan opslaggeheugen beschikbaar.

De grootste verbetering is de grafische processor, die gebaseerd is op de Polaris-architectuur van de nieuwe AMD gpu’s. Deze chip bestaat uit 36 compute units op 911MHz, terwijl de originele PS4 er slechts 18 heeft op een lagere kloksnelheid van 800Mhz. Er is nog steeds 8GB GDDR5 beschikbaar, maar ook dit geheugen is hoger geklokt en dat resulteert in een bandbreedte van 281GB/s.

Geen exclusieve games

Sony geeft ontwikkelaars de vrijheid om te kiezen waarvoor de snellere hardware wordt ingezet. Het is bijvoorbeeld mogelijk om games in 4k te renderen, terwijl gamers met een 1080p televisie of monitor games mogen verwachten meer meer grafische details en verbeterde visuele effecten. De extra rekenkracht kan ook worden gebruikt om de framerate van PlayStation VR-games te verbeteren.

Deze hogere resoluties, framerates en verbeterde visuele effecten zullen geen invloed hebben op de bestaande PlayStation 4. Sony benadrukt dat er geen exclusieve games worden uitgebracht voor de Pro. Dat betekent dat alle PS4-games werken op beide modellen. Ontwikkelaars mogen eveneens geen extra features aan de Pro-versie van een game toevoegen, maar kunnen bestaande titels wel voorzien van een (betaalde) update om optimaal gebruik te maken van de snellere hardware.

Tijdens de presentatie werden er een aantal games getoond die zijn geoptimaliseerd voor de PS4 Pro en in een hoge resolutie draaien met hdr-ondersteuning. Een van die games was Call of Duty Infinite Warfare en de remaster van Modern Warfare, beide versies zullen op de PS4 Pro in 4k worden weergegeven met een framerate van 60fps.

Andere games die werden tentoongesteld zijn Spider-Man, For Honor, Deus Ex: Mankind Divided en Horizon Zero Dawn. Uitgever Electronic Arts bevestigde deze week dat FIFA 17, Battlefield 1 en Mass Effect: Andromeda ook de PlayStation 4 Pro gaan ondersteunen. Nieuwe gameplay voor Andromeda werd tijdens het evenement getoond in 4k.

Geen 4k Blu-ray speler

Ondanks het feit dat Sony met de PlayStation 4 Pro nadrukkelijk inzet op het spelen van games in 4k is er opvallend genoeg geen 4k Blu-ray speler aanwezig, een feature waarover de Xbox One S wel beschikt. Het bedrijf zegt zich namelijk te focussen op het streamen van content. Er zal een nieuwe Netflix-app worden uitgebracht en nieuwe series als Luke Cage en het tweede seizoen van Narcos zullen ondersteuning bieden voor hdr. Een nieuwe YouTube-app zal ook beschikbaar zijn voor het bekijken van content in 4k.

Releasedatum

Sony kondigde ook een kleinere versie van de PlayStation 4 aan, die het huidige model zal vervangen en geen nieuwe naam krijgt. Deze nieuwe versie is vanaf 16 september te verkrijgen voor 299 euro en heeft een 500GB-hdd. De PlayStation 4 is vanaf 10 november leverbaar en is inmiddels beschikbaar voor pre-order bij de onderstaande webwinkels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*