Microsoft deelt alle technische specificaties van Xbox Series X

Gaming

Microsoft heeft vandaag alle technische specificaties van zijn Xbox Series X gepubliceerd. De console van Microsoft wordt uitgerust met een 1TB-ssd en een AMD Zen 2-cpu met acht cores. De cpu en gpu hebben beide toegang tot 16GB GDDR6.

Xbox Series X

De chip van de Xbox Series X wordt door TSMC op 7nm geproduceerd en de acht cpu-cores zijn gebaseerd op de AMD Zen 2-architectuur. De cores hebben een maximale kloksnelheid van 3,8GHz en bij het gebruik van simultaneous multithreading is dat 3,66GHz. Microsoft heeft gekozen voor een gpu met 52 compute units (3328 shaders) die goed zijn voor 12 teraflops aan rekenkracht. Deze compute units maken gebruik van de AMD RDNA 2-architectuur en de gpu heeft daardoor ook hardwarematige ondersteuning voor raytracing.

Xbox Series X maakt gebruik van een custom 1TB-ssd voor de installatie van games en andere content. De nvme-ssd heeft een doorvoersnelheid van 4,8GB/s bij gebruik van compressie en 2,4GB/s zonder compressie. In de bovenstaande video is het effect te zien tussen de laadtijden met een ssd van de nieuwe Xbox en de harde schijf van de huidige Xbox One X. Daarnaast heeft het bedrijf de onlangs aangekondigde Quick Resume-functie gedemonstreerd. Met de nieuwe Quick Resume-functie kun je vrijwel onmiddellijk meerdere games vanuit een gepauzeerde staat voortzetten, waardoor je terugkeert naar waar je was en wat je aan het doen was, zonder te wachten.

Gebruikers kunnen het opslaggeheugen uitbreiden met een externe 1TB-ssd. In samenwerking met Seagate heeft Microsoft een propriëtair formaat ontwikkeld en dat betekent dat je niet een eigen ssd kan gebruiken. De externe opslag is net zo snel als de interne ssd, waardoor er geen verschillen zullen ontstaan qua prestaties in games.

Eerder maakte Microsoft al bekend dat de console ondersteuning krijgt voor variable rate shading, waarmee ontwikkelaars de kracht van Xbox Series X efficiënter kunnen benutten. In plaats van gpu-cycli uniform aan elke pixel op het scherm toe te kennen, kunnen ze prioriteit geven aan individuele effecten op specifieke gamepersonages of belangrijke omgevingsobjecten. Deze techniek resulteert in stabielere framerates en hogere resoluties, zonder een negatieve invloed op de beeldkwaliteit.

Microsoft heeft de nieuwe controller geoptimaliseerd. De controller voor Xbox Series X maakt gebruik van een eigen draadloos communicatieprotocol met hoge bandbreedte wanneer verbonden met de console. Met Dynamic Latency Input (DLI), een nieuwe functie die invoer onmiddellijk synchroniseert met wat wordt weergegeven, zijn de bedieningselementen nog preciezer en responsiever.

→ Lees ook: PlayStation 5 (PS5): geavanceerd koelsysteem, hoge productiekosten en nieuwe PSVR

De HDMI 2.1-aansluiting introduceert functies zoals Auto Low Latency Mode (ALLM) en Variable Refresh Rate (VRR). Met ALLM kan Xbox One en Xbox Series X het aangesloten beeldscherm automatisch instellen op de laagste latencymodus. VRR synchroniseert de verversingsfrequentie van het scherm met de framerate van de game, waarmee beelden vloeiend worden weergegeven zonder tearing. Xbox Series X kan beelden met maximaal 120 frames per seconde weergeven.

Smart Delivery zorgt ervoor dat je de juiste versie van de game ontvangt op elke Xbox waarop je speelt. Games van Xbox Game Studios, waaronder Halo Infinite, hoef je slechts eenmalig aan te schaffen en zijn daarna beschikbaar op elke Xbox-console waarvoor ze zijn uitgebracht. Ten slotte is Xbox Series X backwards compatibel met Xbox One-, Xbox 360- en Xbox-games.

Xbox Series X komt eind 2020 op de markt. De prijs is nog onbekend.

Xbox Series X Xbox One X Xbox One S
CPU 8x Zen 2 Cores op 3,8GHz (3,6GHz met SMT) 8x Custom Jaguar Cores op 2,13GHz 8x Custom Jaguar Cores op 1,75GHz
GPU 12 TFLOPs, 52 CUs op 1,825GHz, RDNA 2 6 TFLOPs, 40 CUs op 1,172GHz, Polaris 1,4 TFLOPS, 12 CUs op 914MHz, Custom GCN GPU
Die-formaat 360,45mm2 366,94mm2 227,1mm2
Procedé TSMC 7nm TSMC 16nmFF+ TSMC 16nmFF
Geheugen 16GB GDDR6 12GB GDDR5 8GB DDR3, 32MB ESRAM
Bandbreedte 10GB 560GB/s, 6GB 336GB/s 326GB/s 68GB/s, ESRAM op 219GB/s
Opslag 1TB Custom NVMe SSD 1TB HDD 1TB HDD
Doorvoersnelheid 2.4GB/s (Raw), 4.8GB/s (Compressie) 120MB/s 120MB/s
Uitbreidbaar opslaggeheugen 1TB Expansion Card
Externe opslag USB 3.2 HDD-ondersteuning USB 3.2 HDD-ondersteuning USB 3.2 HDD-ondersteuning
Blu-ray 4K UHD Blu-ray Drive 4K UHD Blu-ray Drive 4K UHD Blu-ray Drive
Prestaties 4K met 60fps tot 120fps 4K met 30fps tot 60fps 1080p met 30fps tot 60fps

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wachtwoord Vergeten

Registreren