Volgende MacBook Pro upgrade brengt grote verbeteringen

Apple Besturingssystemen Computer

Apple komt dit jaar met de eerste grote MacBook Pro update in de afgelopen vier jaar, zo claimt het doorgaans goed geïnformeerde Bloomberg op basis van bronnen die bekend zijn met de plannen van het bedrijf. De nieuwe MacBook Pro’s zijn dunner, beschikken over een touchscreen en worden ditmaal aangeboden met krachtige en efficiëntere grafische processors voor games en powerusers.

MacBook Pro upgrade

De belangrijkste en meest opvallende vernieuwing is het tweede scherm dat boven het toetsenbord wordt geplaatst. In plaats van fysieke toetsen zal hier straks een touchscreen in de vorm van een strip zijn te vinden, die zijn functies kan aanpassen op basis van de geopende applicatie. Het gaat hierbij om een oledscherm, een dunnere lichtere en superieure schermtechnologie in vergelijking met lcd.

Het doel van het tweede scherm is om de sneltoetsen meer functionaliteit te geven. Het scherm kan bijvoorbeeld mediabediening weergeven wanneer iTunes is geopend of bewerktools wanneer je een artikel schrijft in Word. Verder kan Apple door middel van software-updates meer functionaliteit aan het scherm toevoegen in plaats van dat het de hardware van de MacBook moet vernieuwen. Volgens Bloomberg is de nieuwe MacBook Pro een fractie dunner dan de huidige modellen, maar loopt de behuizing niet taps toe, zoals wel het geval is met de MacBook Air en de 12-inch MacBook. Het drukgevoelige Force Touch-trackpad is ook iets breder geworden, aldus de bron.

Een andere klacht van gebruikers is dat de huidige modellen niet kunnen worden geconfigureerd met een krachtige grafische processor. Bij de nieuwe serie kan namelijk weer worden gekozen uit de nieuwste high-end gpu’s van AMD, terwijl Intel verantwoordelijk blijft voor de cpu. Apple heeft voor AMD gekozen vanwege de Polaris architectuur, omdat het ontwerp erg energie-efficiënt en dun is om in de slankere behuizing te passen. De nieuwe grafische kaart schijnt 20 procent dunner te zijn dan zijn voorganger.

Het vernieuwde ontwerpt maakt gebruik van de USB-C-technologie, een multifunctionele poort die kan worden ingezet voor gegevensoverdracht, aansluiting van een beeldscherm en het opladen van de accu. Apple overweegt ook om de behuizing in de kleuren spacegrijs, goud en zilver op de markt te brengen, zoals het eerder heeft gedaan met de iPhone, iPad en de 12-inch MacBook.

Een andere technologie die zijn opwachting gaat maken is Touch ID, ook wel beter bekend als de vingerafdrukscanner van de iPhone en iPad. In Cupertino zouden er versies van de MacBook zijn getest waarop deze scanner naast het nieuwe touchscreen is geplaatst. De sensor moet het inloggen versnellen en veiliger maken, en in theorie kan de technologie ook worden gebruikt voor Apple Pay. De gegevens van de vingerafdrukscanner zullen worden versleuteld zodat deze data niet kan worden gestolen door een hacker.

Lancering nog onbekend

Het bedrijf uit Cupertino zou de nieuwe computers al sinds het begin van dit jaar testen, echter worden ze naar verluidt nog niet geïntroduceerd tijdens het volgende persevenement dat gepland staat voor 7 september, om de iPhone 7 en iPhone 7 Plus te introduceren. De nieuwe modellen moeten de dalende verkoopcijfers van de Mac in de afgelopen twee kwartalen weer doen laten keren.

De grote veranderingen komen in onze ogen ook op het juiste moment, want consumenten lijken er steeds langer over te doen om een iPad te kopen of te vervangen, waardoor consumenten mogelijk toch eerder zullen kiezen voor een volledig vernieuwd product als de MacBook Pro. Volgens een onderzoek van Apple wordt de iPad door de consument slechts eens per drie jaar vervangen, terwijl er elke 18 tot 24 maanden een nieuwe iPhone wordt gekocht. Het laat ook zien waarom de verkoopcijfers van de iPad sinds de piek in 2013 zijn gedaald.

Het is nog onbekend wanneer de nieuwe MacBook Pro’s op de markt worden gebracht.

1 Reactie

  1. De dalende verkoopcijfers zijn uitstekend om te buigen door gebruikers de gelegenheid te bieden om zèlf geheugen bij te prikken en SSD te vervangen zoals dat tot in de 2012 modellen MacBook Pro modellen kon. Want er komt natuurlijk een keer een tijd dat deze toestellen vervangen gaan worden en het zou toch jammer zijn voor het bedrijf uit Cupertino als jarenlange klanten zich daarbij op Lenovo, HP, Dell of Asus zouden gaan oriënteren omdat Apple meent beter te weten dan eindgebruikers zèlf wat goed voor eindgebruikers is.

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*