.

Video toont verschillende interfaces van originele iPhone

Besturingssystemen Smartphones

Afgelopen maandag vierde Apple het 10-jarige bestaan van de originele iPhone, die op 9 januari 2007 in de Verenigde Staten werd gelanceerd. De eerste iPhone werd geïntroduceerd door de inmiddels overleden medeoprichter en voormalig ceo Steve Jobs en zorgde voor een revolutie op de smartphone markt. Vandaag gaan we terug in de tijd en kijken we naar de eerste prototypes van de eerste iPhone.

iPhone bestaat 10 jaar

Klikwiel versus touch

Een aantal dagen geleden deelde Sonny Dickson een van de twee vroege prototypes van de iPhone, met een interface die is gebaseerd op het besturingsmedium van de iPod. Door het iconische klikwiel te gebruiken was het mogelijk om door de interface te navigeren, maar zoals we inmiddels weten is de keuze gevallen op een aanraakgevoelige interface.

Het prototype van Tony Fadell, de bedenker van het klikwiel, stond intern bekend als de P1 en moest het opnemen tegen de P2 van Scott Forstall. Beide projecten werden door Steve Jobs beoordeeld en uiteindelijk kwam de interface van Forstall als winnaar uit de bus. De P1 maakte gebruik van het klikwiel om te navigeren door het besturingssysteem, terwijl de P2 gebruik maakte van aanraakgevoelige pictogrammen, vergelijkbaar met de manier waarop alle hedendaagse smartphones werken, hoewel de grafische schil overduidelijk ontbreekt.

Zowel de P1 als de P2 draaien op een prototype besturingssysteem met de codenaam Acorn OS. Het besturingssysteem op de P1 draait beter, omdat het een afgeslankte versie van Acorn gebruikt. Elk prototype heeft ook een uniek logo dat tijdens het opstarten verschijnt. Volgens Dickson werden deze prototypes vroeg in het ontwikkelingsproces geproduceerd en kunnen ze alleen met een aangepast proces worden uitgeschakeld.

De video en de bijbehorende foto’s geven een inkijkje in de ontwikkeling van de eerste iPhone en de beslissingen die destijds genomen moesten worden. Inmiddels zijn we vele iPhones verder en spelen smartphones een belangrijke rol in onze levens. Vanwege het 10-jarige bestaan van de iPhone is de verwachting dat Apple groots gaat uitpakken met de iPhone 8, die naar verluidt is voorzien van een nieuw glazen ontwerp en een gekromd oled-scherm.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wachtwoord Vergeten

Registreren