Samsung Galaxy S8 en S8 Edge krijgen 5,5″ 4K-scherm voor VR

Smartphones

De smartphone zoals we die nu kennen is alweer bijna 10 jaar oud en dat beginnen we langzaam ook terug te zien aan de producten, zo worden de ontwerpen van bepaalde telefoons meer dan eens gebruikt en ook worden we vrijwel niet meer verrast met indrukwekkende features. De Samsung Galaxy S7 en de iPhone 6s zijn misschien wel de beste telefoons van dit moment, maar we kunnen toch moeilijk stellen dat ze vele malen beter zijn dan hun voorgangers. In het afgelopen jaar lijken fabrikanten zich dan ook steeds meer te richten op accessoires voor virtual reality, dat door veel experts als de volgende revolutie wordt gezien. Het volgende vlaggenschip van Samsung, de Galaxy S8, zou volgens een nieuw gerucht daarom zijn voorzien van een 5,5” AMOLED-scherm met een 4K-resolutie (3840 x 2160 pixels).

Samsung Galaxy S8 en S8 Edge

Bij dagelijks gebruik is het verschil tussen het Quad HD-scherm (2560 x 1440 pixels) van de Galaxy S7 en het vermeende 4K-scherm van de Galaxy S8 niet zichtbaar, maar in combinatie met virtual reality telt elke pixel. Beelden die in vr worden weergegeven moeten namelijk voor ieder oog afzonderlijk worden berekend, waardoor de resolutie van het scherm wordt gehalveerd en bij een Quad HD-scherm valt de resolutie daardoor zo laag uit dat pixels direct zichtbaar zijn, deels omdat het scherm erg dicht op je ogen moeten zitten. Bij een 4K-resolutie is dat probleem er niet, zo zou een Gear VR-bril in combinatie met een Galaxy S8 nog altijd meer pixels per oog tellen dan een regulier Full HD-scherm (1920 x 1080 pixels).

Overigens worden de Galaxy S8 en S8 Edge niet de eerste telefoons met een 4K-scherm, want eind 2015 bracht Sony al de Xperia Z5 Premium op de markt met een soortgelijk scherm. De hardware bleek destijds nog niet krachtig genoeg te zijn om de interface in 4K aan te sturen, waardoor de hogere resolutie alleen werd gebruikt bij de weergave van foto’s en video’s, mits ze in deze resolutie waren vastgelegd. Daarnaast ging het ook om IPS-LCD-scherm dat een te lage verversingssnelheid heeft om content in virtual reality vloeiend weer te geven.

Een kleine twee weken geleden toonde Samsung tijdens de techbeurs Display Week in San Francisco een nieuw AMOLED-scherm voor smartphones, dat door zijn 4K-resolutie uitermate geschikt zou zijn voor virtual reality. Het scherm werd door Samsung nog bestempeld als een prototype, en we vermoeden dat de hardware er op dit moment ook nog niet klaar voor is om content in virtual reality en 4K vloeiend weer te geven op een smartphone. Het is een stuk aannemelijker dat Samsung de technologie in gaat zetten voor de Galaxy S8 en S8 Edge, die beide begin 2017 worden verwacht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*