Nexus 5: Alle geruchten op een rij

Smartphones

Er worden nog slechts een aantal interessante smartphones in 2015 verwacht, want de grote fabrikanten hebben inmiddels vrijwel allemaal hun belangrijkste high-end toestellen aangekondigd of uitgebracht. Het toestel waar we met zijn allen het meest naar uitkijken is de nieuwe LG Nexus 5. Maar wat kunnen we verwachten van deze smartphone? Wij zetten alle geruchten nog eenmaal voor je op een rij.

Nexus 5

Fabrikant

LG is door Google dit jaar opnieuw uitgekozen om de Nexus 5 te ontwikkelen. Het is na de komst van de Nexus 4 en Nexus 5 (2013) alweer de derde Nexus smartphone van het Koreaanse bedrijf. Volgens verschillende geruchten heeft het toestel de codenaam Bullhead gekregen en is het een volledig nieuwe smartphone, in plaats van een aangepaste LG G4.

[sc:inpost-tekst ]

Hardware

In juli verscheen er een AnTutTu benchmark waaruit bleek dat de Nexus 5 over de zeer krachtige Snapdragon 820-soc zou beschikken, echter blijkt dit gerucht toch niet te kloppen. Verschillende bronnen claimen dat de LG Nexus 5 wordt aangedreven door de 64-bit hexa-core Snapdragon 808-soc van Qualcomm. Deze chipset beschikt over twee snelle Cortex-A57 cores (1,8GHz) en vier zuinige Cortex-A53 cores (1,4GHz). De processor wordt bijgestaan door een Adreno 418-gpu en 3GB aan werkgeheugen (LPDDR3). Qua opslaggeheugen wordt er gesproken over een 16GB en 32GB variant zonder een microSD kaartslot.

nexus-5-2015

Aan de achterzijde vinden we onder de camera nog een vingerafdrukscanner en ook wordt er gebruik gemaakt van een USB-C-poort. Het nieuwe Android 6.0 Marshmallow besturingssysteem biedt voor het eerst ondersteuning voor vingerafdrukscanners.

lg-nexus-5

Behuizing

De behuizing van de Nexus 5 zou bestaan uit een metalen frame en een plastic achterkant, zoals je kan zien op de bovenstaande afbeelding. De vermoedelijke afmetingen zijn 146,9 x 72,9 x 8-9,8mm, de dikte varieert omdat de lens van de camera iets buiten de behuizing uitsteekt. Andere renders laten zien dat er aan de voorzijde twee speakers zijn geplaatst voor de weergave van stereogeluid.

Scherm

De Nexus 5 is naar verluidt voorzien van een 5,2-inch scherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Dit komt neer op een pixeldichtheid van 423 pixels per inch. Er gaan echter ook altijd nog geruchten over een 5,2-inch display met een Quad HD resolutie (2560 x 1440), goed voor 565 pixels per inch. Welke van de twee het gaat worden is nog onduidelijk, maar LG heeft in de afgelopen jaren vrijwel al zijn high-end toestellen uitgerust met een QHD-scherm. Aan de andere kant kan een lager resolutie scherm de prijs omlaag brengen en de accuduur verlengen, terwijl het verschil tussen 1080p en QHD vrijwel niet is te zien.

Camera

Een goede camera en een Nexus smartphone zijn tot op heden nog geen gelukkige combinatie en we hopen dan ook dat de Nexus 5 daar eindelijk verandering in gaat brengen. Dit jaar zou LG hebben gekozen voor een 13-megapixelcamera met optische beeldstabilisatie, een laser autofocus en een dual-tone flitser. We hopen dat de kwaliteit van de foto’s is te vergelijken met die van de LG G4, want dat zou een flinke boost betekenen voor de camera van de Nexus-serie. Gezien de resolutie van de sensor ligt het ook voor de hand dat de Nexus 5 video’s kan opnemen in 4K. Selfies kunnen worden geschoten met de 5-megapixelfrontcam.

LG Nexus 5 (2015)

Android 6.0 Marshmallow

Net als bij de lancering van de overige Nexus toestellen betekent de introductie van de Nexus 5 ook een nieuwe versie van Android. Uit de doos draait het toestel op Android 6.0 Marshmallow. Google biedt met Android 6.0 voor het eerst ondersteuning voor vingeradrukscanners, waarmee je het toestel kan ontgrendelen of een transactie via Android Pay kan authenticeren.

Verder zijn er een aantal nieuwe features en verbeteringen geïntroduceerd, zoals ‘Now on Tap’ om via Google Now meer informatie op te vragen over de content die op het scherm wordt weergegeven, kunnen permissies per app worden ingesteld, een verbeterde accuduur, meer statistieken over het verbruik van apps en ook is de prioriteitsmodus nogmaals onder handen genomen.

Releasedatum

Google heeft inmiddels de Amerikaanse pers uitgenodigd voor een Android evenement op 29 september. De kans is groot dat de LG smartphone vanaf die dag per direct beschikbaar is in de Verenigde Staten. Wanneer de Nexus 5 in Nederland verschijnt blijft nog onduidelijk, maar in voorgaande jaren was dit vaak kort na de officiele aankondiging. Volgens de laatste geruchten komt de Nexus 5 in twee configuraties: 16GB en 32GB, die respectievelijk 399 en 449 euro zouden gaan kosten. Het toestel wordt in de kleuren zwart, wit en lichtblauw aangeboden.

[sc:adsense-tekst ]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*