Huawei P9 en P9 Plus kopen? Dit is wat je moet weten

Smartphones

Na maanden van geruchten en een groot aantal lekken is vandaag de Huawei P9 eindelijk officieel aangekondigd. Het toestel komt dit jaar echter niet alleen, want ook werd de Huawei P9 Plus geïntroduceerd. De meest unieke feature van de Huawei P9 en P9 Plus zijn de twee camera’s met Leica-lenzen aan de achterzijde. Een van de camera’s is voorzien van een sensor die beelden alleen in zwart-wit vastlegt. Door een kleurfilter weg te laten is de sensor in theorie in staat om een scherper beeld vast te leggen.

Huawei P9 en P9 Plus

In tegenstelling tot voorgaande jaren heeft Huawei dit jaar twee nieuwe high-end Android smartphones aangekondigd: Huawei P9 en de P9 Plus. Beide toestellen hebben hetzelfde ontwerp gekregen, maar verschillen qua formaat, accu en functionaliteit.

huawei-p9-p9-plus-1

Huawei P9

De Huawei P9 is het regulier model en heeft een 5,2-inch IPS LCD-scherm gekregen met een resolutie van 1920 x 1080 pixels (423 pixels per inch) en een maximale helderheid van 500 nits. Het toestel wordt aangedreven door de intern ontworpen Kirin 955-soc, een verbeterde versie van de Kirin 950 die onder andere is gebruikt voor de Mate 8. Huawei heeft gekozen voor een big.LITTLE architectuur met vier Cortex A72-cores (2,5GHz) en vier Cortex A53-cores (1,8GHz) in combinatie met een quad-core Mali-T880-gpu en 3GB LPDDR4-geheugen. Het standaardmodel beschikt over 32GB opslaggeheugen, terwijl er ook een variant met 4GB RAM en 64GB opslaggeheugen zal worden uitgebracht. Het opslaggeheugen van beide varianten kan door middel van een micro-sd-kaartje worden uitgebreid.

Bij Huawei draait het dit jaar echter voornamelijk om de twee camera’s die aan de achterzijde van het toestel zijn geplaatst. Het gaat hier om twee 12-megapixelsensor, waarvan er een in staat is om kleur vast te leggen, terwijl de ander alleen zwart en wit ziet met variërende grijswaarden. Door het weglaten van een kleurenfilter zouden de zwart-wit foto’s minder ruis vertonen en er scherper uitzien. De camera’s kunnen daarnaast ook samenwerken, waarna de vastgelegde afbeeldingen softwarematig worden gecombineerd. Huawei claimt met deze technologie scherpere foto’s te kunnen maken dan met een enkele sensor.

De Leica-lenzen hebben een diafragma van f/2.2 en daarmee laten ze minder licht door dan andere recente high-end smartphones, zoals de Galaxy S7 of de LG G5. Een kleinere diafragma kan echter ook tot een betere scherpte leiden en bij de foto’s die geschoten zijn met de Huawei P9 of P9 Plus zou dit voornamelijk zichtbaar moeten zijn in de hoeken van het beeld. Volgens Huawei voldoen de lenzen van Leica verder aan de strengste kwaliteitseisen uit de sector.

Het is ook mogelijk om de dubbele camera te gebruiken voor effecten als het simuleren van scherptediepte. Beide camera’s worden bijgestaan door tweekleurige ledflitser, een laserautofocus en een aparte chip voor het meten van diepte. Optische beeldstabilisatie ontbreekt op de Huawei P9 en P9 Plus, maar dat komt vermoedelijk door het feit dat beide camera’s onmogelijk tegelijkertijd zijn te stabiliseren.

De behuizing van de Huawei P9 is vervaardigd van aluminium en lijkt in onze ogen veel op de eveneens door Huawei ontwikkelde Nexus 6P. Onder de cameramodule is nog een vingerafdrukscanner geplaatst voor het ontgrendelen van de telefoon. De capaciteit van de accu bedraagt 3000mAh en kan worden opgeladen via een USB-C-kabel. De Emotion UI software van Huawei is gebaseerd op Android 6.0 Marshmallow.

In Nederland is de Huawei P9 vanaf vandaag beschikbaar voor pre-order en vanaf 16 april verkrijgbaar. Het model met 32GB opslagruimte en 3GB RAM gaat 599 euro kosten, terwijl de 64GB-versie met 4GB RAM een adviesprijs heeft gekregen van 649 euro. Beide varianten zijn te verkrijgen bij de volgende aanbieders, zowel los als in combinatie met een abonnement.

Winkel Levering Prijs Meer informatie
Coolblue 16 april Vanaf €549,- Bekijken
Belsimpel.nl 16 april Vanaf €549,- Bekijken
Mobiel.nl 16 april Vanaf €549,- Bekijken
GSMWijzer 16 april Vanaf €549,- Bekijken

 

Huawei P9 Plus

De Huawei P9 Plus heeft exact dezelfde chipset, behuizing, software en cameramodule gekregen als zijn kleinere broertje. Het grote verschil tussen de twee is formaat, want het scherm is 5,5-inch groot en komt met dezelfde resolutie van 1920 x 1080 pixels. In tegenstelling tot de reguliere P9 is het scherm ook drukgevoelig door middel van een technologie genaamd Press Touch. Huawei introduceerde deze technologie al voor een high-end versie van de Mate S, echter is er van dit model nog altijd geen spoor van te bekennen, hopelijk heeft Huawei zijn zaakjes met de P9 Plus beter op orde.

Een andere verbetering is dat de Huawei P9 Plus standaard met 64GB opslaggeheugen en 4GB RAM komt. Door de grotere behuizing is er ook ruimte voor een 3400mAh-accu met ondersteuning voor Rapid Charge, waarmee je na tien minuten al 6 uur kan bellen.

Huawei brengt de P9 Plus gelijktijdig met de reguliere P9 uit. Vanaf 16 april is de P9 Plus verkrijgbaar in Nederland voor 699 euro. Pre-orders zijn vandaag van start gegaan bij de volgende aanbieders, zowel los als in combinatie met een abonnement

Winkel Levering Prijs Meer informatie
Coolblue 16 april Vanaf €699,- Bekijken
Belsimpel.nl 16 april Vanaf €699,- Bekijken
Mobiel.nl 16 april Vanaf €699,- Bekijken
GSMWijzer 16 april Vanaf €699,- Bekijken

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*