Dit zijn de Sony Xperia X Compact en Xperia XZ

Sony heeft op de IFA in Berlijn twee nieuwe Android-telefoons geïntroduceerd. De Sony Xperia X Compact heeft een 4,6-inch scherm meegekregen en is een kleinere versie van de Xperia X, terwijl de Xperia XZ het nieuwe vlaggenschip is van het bedrijf. In Nederland wordt de Xperia X Compact in september uitgebracht voor 449 euro; de Xperia XZ verschijnt een maandje later voor 699 euro.

Sony Xperia X Compact

In de afgelopen jaren zijn de Compact-modellen van Sony erg populair geweest onder consumenten vanwege het kleinere scherm en de uitstekende hardware. De Xperia X Compact borduurt verder op dat succes, hoewel het toestel niet langer over de snelste hardware van dit moment beschikt. Een andere verandering in vergelijking met zijn voorgangers is dat de Compact niet langer water- en stofdicht is.

https://www.youtube.com/watch?v=yqiT7at-1WA

Het lcd-scherm van de Xperia X Compact is 4,6-inch groot en heeft een resolutie van 1280 x 720 pixels. Dat is lager dan de resolutie van andere mid-range en high-end modellen, echter zorgt het kleinere formaat ervoor dat het beeld er nog altijd haarscherp uitziet. Onder de motorkap is de Snapdragon 650-soc van Qualcomm te vinden. Deze 64-bit chipset is voorzien van twee Cortex A72-cores geklokt op 1,8Ghz en vier zuinige Cortex A53-cores op 1,4Ghz in combinatie met een Adreno 510-gpu en 3GB LPDDR3-geheugen. Volgens Sony zijn de grafische prestaties gelijkwaardig aan de toestellen met een Snapdragon 820-soc, omdat er minder pixels hoeven worden aangestuurd.

De capaciteit van de accu bedraag 2700mAh en biedt ondersteuning voor snelladen via de Quick Charge 3.0-technologie van Qualcomm. Het toestel is 12 x 6,48cm groot en heeft een dikte van 9 millimeter. Er is standaard 32GB opslaggeheugen beschikbaar dat door middel van een geheugenkaartje kan worden uitgebreid. Selfies kunnen worden geschoten met de 5-megapixelfrontcam.

Camera en vingerafdrukscanner

De Xperia X Compact en Xperia XZ beschikken beide over een 23-megapixelcamera aan de achterzijde en een fysieke knop aan de rechterkant met een geïntegreerde vingerafdrukscanner.

We vermoeden dat Sony opnieuw heeft gekozen voor de IMX318-sensor, die we nog kennen van eerder uitgebrachte modellen uit de Xperia Z5- en Xperia X-serie. Deze sensor maakt gebruik van kleine 1μm pixels en dat is het resultaat van een hogere resolutie. De praktijk leert ons dat de camera van de recente Sony-telefoons meer details kan vastleggen vanwege de hogere resolutie, maar ook meer ruis weergeeft vanwege de kleinere pixels. Verder wordt de camera bijgestaan door een laserautofocus om sneller scherp te stellen en een rgb-sensor voor het accuraat vastleggen van de kleuren in de omgeving. De voorspellende autofocus is aanwezig op beide modellen, terwijl de Xperia XZ het enige toestel uit de X-serie is die video’s kan opnemen in 4k.

Sony Xperia XZ

De Sony Xperia XZ is het nieuwe vlaggenschip van het bedrijf en heeft een 5,2-inch lcd-scherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Boven het scherm is een 13-megapixelfrontcam geplaatst en deze sensor kan foto’s schieten met een beeldhoek van 90-graden.

https://www.youtube.com/watch?v=QdY4IJguI0k

Het toestel wordt aangedreven door de snellere Snapdragon 820-soc met vier Kryo-cores op 2,1Ghz, een Adreno 530-gpu en 3GB LPDDR4-geheugen. De Xperia XZ heeft wel een IP68-rating gekregen en is water- en stofdicht. Het toestel meet 146 x 71,9 x 8,1mm en heeft een metalen achterkant van Kobe Akeleido-materiaal. Daarnaast is er 32GB opslaggeheugen beschikbaar met de mogelijkheid om een geheugenkaartje te plaatsen en heeft de accu een capaciteit van 2900mAh.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*