.

Exynos 7 Octa van Samsung Galaxy S6 officieel aangekondigd

Processors

Exynos 7 Octa.De system-on-a-chip (SoC) die de Samsung Galaxy S6 gaat aansturen maakt onderdeel uit van de Exynos 7 Octa familie. Vandaag werd deze mobiele chip officieel aangekondigd en daarbij maakte het Koreaanse bekend dat het voor het eerst gebruik maakt van zijn eigen 14nm finfet-procedé. Onlangs werd de Exynos 7420 al gespot in verschillende benchmarks en wist het onder andere de Apple A8X (iPad Air 2) en Snapdragon 810 (HTC One M9) achter zich te laten.

Het kleinere 14nm finfet-procedé zorgt voor betere prestaties, efficiëntie en productiviteit. Volgens Samsung is de Exynos 7 Octa in vergelijking met de standaard 20nm technologie maar liefst 20% sneller, gebruikt het 35% minder stroom en neemt de productiviteit met 30% toe. Volgens verschillende geruchten is dit ook de reden waarom Samsung geen gebruik maakt van de 20nm Snapdragon 810-soc van Qualcomm.

Samsung werkt al jaren aan het perfectioneren van zijn eigen finfet-procedé en lijkt in 2015 eindelijk klaar te zijn voor een grote uitrol. Het voordeel van finfets is dat de gate van de transistors rondom de channel ligt, in plaats van eroverheen. Dit resulteert in een grote oppervlak van de gate, waardoor transistors niet alleen sneller kunnen schakelen en dus beter presteren, maar ook efficiënter zijn dankzij lagere lekstromen. Een andere voordeel van de kleinere chip is dat er meer transistors op een kleiner stukje silicium passen, waardoor de prijs van de productie daalt.

Over de rest van de specificaties van de Exynos 7 Octa wordt niet gesproken, maar dankzij een gelekte Geekbench benchmark weten we al vrij veel van de chipset. Het gaat naar alle waarschijnlijkheid om een 64-bit octa-core processor, bestaande uit vier prestatiegerichte Cortex-A57 cores en vier zuinigere Cortex-A53 cores. Deze big.LITTLE configuratie werd in 2014 ook al gebruikt voor de Exynos 5433 van de Galaxy Note 4 en Galaxy Alpha, echter werd deze chip nog geproduceerd op een 20nm-procedé.

Het eerste product met de 14nm Exynos 7420 wordt op zondag 1 maart verwacht. Op deze dag zal Samsung de Galaxy S6 en een gebogen Galaxy S Edge variant onthullen met deze nieuwe processor. Dit jaar worden beide modellen uitgerust met een Exynos processor, terwijl de Snapdragon 810-soc van Qualcomm door de concurrentie zal worden gebruikt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wachtwoord Vergeten

Registreren