Apple kondigde afgelopen maand tijden het WWDC zijn nieuwe besturingssysteem aan. Het bedrijf heeft afscheid genomen van de grote katten – of beter het gebrek aan beschikbare namen – en heeft daarom gekozen voor de naam OS X Mavericks. Deze nieuwe versie kent een aantal grote veranderingen en verbeteringen voor Finder, Agenda, Kaarten en nog een hoop meer.
De definitieve versie van OS X 10.9 Mavericks zal pas dit najaar worden uitgebracht, maar Apple heeft ons met de eerste twee Developer Previews al een goede indruk gegeven wat we tegen die tijd kunnen verwachten. In deze hands-on gaan we dan ook wat verder in op de veranderingen in OS X Mavericks.
Safari
De populariteit van Chrome is aanzienlijk toegenomen in het afgelopen jaar, echter zegt Apple dat Safari dit jaar de snelste beschikbare browser is op de markt. Onder de motorkap zijn een groot aantal veranderingen doorgevoerd die het geheugen gebruik en processor gebruik hebben terug gedrongen, waardoor de accu van je MacBook ook langer mee zou moeten gaan. Volgens testen van Apple is Safari in Mavericks maar liefst 1,44 keer sneller dan Chrome in de Java SunSpider benchmark en 3,8 keer sneller dan Firefox in de JSBench Suite Benchmark. Ondanks de snellere prestaties verbruikt de browser 1,28 keer minder geheugen dan Chrome en ligt het CPU-verbruik met factor 2,9 lager ten opzichte van Firefox.
Maar dit is niet het enige, want er zijn nog een aantal uiterlijke veranderingen, zo is er nu een nieuwe zijbalk voor je bookmarks, Lees Lijst en gedeelde links van Twitter en LinkedIn. Tijdens het scrollen zal je merken dat je niet langer hoeft te bladeren tussen verschillende artikelen, alles loopt constant door. Op het moment dat je klaar bent met lezen verschijnt automatisch al het volgende artikel. Een handige functie als je een tijdje niet online bent geweest en een hoop hebt te lezen.
Prestaties
Naast alle nieuwe software toevoegingen is er op het gebied van prestaties ook het één en ander veranderd. Apple zegt grote stappen te hebben gezet op het gebied van accuduur. Een technologie die dit mogelijk maakt is Time Coalescing, waarbij het low-level operaties groepeert, zodat het systeem vaker de status idle bereikt en minder van de accu vergt. Het eindresultaat is 72 procent minder CPU activiteit, wat zou moeten resulteren in een accu die een stuk langer meegaat.
Mavericks pauzeert verder apps of tabbladen die open staan maar niks doen, dit zorgt voor minder belasting voor de processor door alleen apps te verwerken die op dat moment actief zijn. Deze zogenoemde App Nap functie moet zorgen voor 23 procent minder CPU gebruik.
Verder is het geheugengebruik afgenomen door de gebruikte ruimte te comprimeren en direct weer vrij te geven, in plaats van apps geheugen toe te kennen die inactief zijn.
Finder Tabbladen
Het was een optie waar veel gebruikers naar uit hebben gekeken en eindelijk is het zover: Finder heeft tabbladen gekregen. Dankzij deze tabbladen hoef je niet langer meerdere Finder vensters te openen maar kun je eenvoudig een extra tabblad toevoegen in hetzelfde scherm. Daarnaast kun je nu ook bestanden slepen tussen de verschillende tabs. Het werkt simpelweg een stuk efficiënter en had eigenlijk al een tijd geleden moeten worden geïntroduceerd maar altijd nog beter laat dan nooit. Een andere nieuwe mogelijk is om Finder op het volledige scherm te bekijken.
Finder Tags
De nieuwe tabs voor Finder is niet de enige wijziging, want Apple geeft gebruikers nu ook de mogelijkheid om tags aan documenten en folders toe te voegen. Gebruikers kunnen zo bestanden eenvoudig koppelen aan een bepaalde categorie, ben je bijvoorbeeld bezig met een aantal schoolprojecten dan kun je een tag met de naam ‘school’ aanmaken. Deze tags worden niet alleen lokaal opgeslagen, maar ook via iCloud gesynchroniseerd. Apple zegt dat het gebruik van tags een efficiente manier is om je bestanden te organiseren en te categoriseren iets wat wij alleen maar kunnen beamen.
Notificaties
OS X 10.9 Mavericks kent een nieuw notificatie systeem dat gebruikers in staat stelt om te reageren op tekstberichten (iMessage), e-mails en inkomende FaceTime gesprekken. Je kan ervoor kiezen om op een notificatie te reageren, verwijderen of om deze te bewaren voor later. Een ander nieuwe extraatje is de mogelijkheid om iOS-achtige notificaties te ontvangen op je Mac. Je krijgt bijvoorbeeld automatisch notificaties binnen van de Eredivisie Live app die is geïnstalleerd op je iPhone of iPad, zelfs wanneer Safari niet draait op de achtergrond. De apps die afkomstig zijn uit de Mac App Store worden in Mavericks automatisch gedownload in de achtergrond en geüpdatet. Notificaties die je gemist hebt na een nachtje slapen zullen nu ook zichtbaar zijn op het login scherm.
iCloud Keychain
De sleutelhanger van OS X was een door mij veel gebruikte functie en gelukkig wordt het dankzij iCloud nog beter. De nieuwe dienst synchroniseert alles wachtwoorden tussen al je Apple apparaten. Het slaat zelfs je Wi-Fi toegangcodes op en creditkaart informatie, zodat je eenvoudig aankopen kan doen zonder je kaart elke keer te moeten pakken in een openbare ruimte. Echter moet je niet vergeten om de beveiligingscode in je hoofd op te slaan, want deze moet je blijven invoeren. Geen zin om een wachtwoord te verzinnen? Dan helpt iCloud Keychain je om een complex wachtwoord aan te maken, dit wachtwoord zal later automatisch worden ingevuld op de websites waarop je deze hebt gebruikt. De opgeslagen wachtwoorden zijn gecodeerd in AES 256-bit.
Ondersteuning voor meerdere schermen
Een optie die eigenlijk stilletjes al was aangekondigd door Apple is nu officieel. In OS X 10.9 Mavericks is er eindelijk ondersteuning aanwezig voor het gebruik van meerdere schermen. Gelukkig heeft Apple hier erg goed werk verzet, want hoewel de schermen los van elkaar werken, blijven ze constant in contact staan met elkaar. Je hebt simpel gezegd nu toegang tot meerdere huiskamers die allen anders zijn ingedeeld. Ieder scherm heeft zijn eigen Mission Control, hoewel het mogelijk blijft om applicaties van het ene scherm naar het andere te slepen zonder elke keer de grootte te moeten veranderen. Applicaties die het gehele scherm in beslag nemen blijven werken op meerdere scherm en de menu balk en dock zijn daarbij nog steeds zichtbaar op beide. Persoonlijk vind ik de mogelijkheid om te swipen tussen scherm door middel van Spaces één van de beste functies van de nieuwe ondersteuning, naast de mogelijkheid om een scherm te delen met je Apple TV door middel van AirPlay.
Agenda
Apple’s hoofd van Software Engineering, Craig Federighi, maakte duidelijk dat het bedrijf een nieuwe weg is ingeslagen met iOS 7 en OS X Mavericks, want de standaard apps ziet er frisser en eenvoudiger uit. Het leer-achtige ontwerp is weg en heeft plaats moeten maken voor een zogenoemde ‘platte’ interface. Het nieuwe ontwerp laat je eindeloos scrollen zodat je als gebruiker de tweede helft van een maand kan zien en de helft van de volgende maand. Agenda synchroniseert nu ook automatisch je Facebook agenda, zodat je nooit meer te laat komt op een feestje van je vrienden, familie of nog erger, je vriendin.
Bij het invoeren van een afspraak zal de ‘Event Inspector’ alles automatisch proberen in te voeren terwijl je typt. Daarnaast toont het nog eens het weer van de locatie en de plek op de kaart. De Agenda notifieert je zelfs over de aankomst tijd en suggereert plaatsen om iets te eten, dankzij de Yelp integratie.
Kaarten
De nieuwe Kaarten app was voor veel iOS 6 gebruikers een ramp, maar de app is nu ook beschikbaar in Mavericks. Het kent dezelfde prachtige 3D functie, genaamd Flyovers, en laat je een aantal plaatsen op de wereld ontdekken op een prachtige manier. Kaarten is misschien niet een app die je vaak gaat gebruiken, toch is het wel erg makkelijk dat je een route direct kan doorsturen naar je iPhone.
In Mavericks is Kaarten ditmaal ook volledig geïntegreerd zo is de app te zien in Mail, Contacten en Agenda. Er is nog wel wat werk te verzetten, gelukkig helpt de database van Yelp hier een handje en worden er nu alternatieve routes aangeraden als het verkeer vast staat op een bepaalde locatie.
iBooks
Voor de lezers onder ons is er in Mavericks nu eindelijk toegang aanwezig tot alle 1,8 miljoen iBooks boeken. Ieder boek dat je al hebt aangeschaft op je iOS apparaat zal automatisch worden gesynchroniseerd met je Mac door middel van iCloud. Je kan op een simpele manier scrollen en zoomen dankzij het trackpad van je Mac. Eén van de handigste functies van iBooks voor de Mac is de mogelijkheid om meerdere boeken tegelijkertijd te open, zeker wanneer je aan het studeren bent. Je kunt ook bepaalde stukken selecteren en hieraan een notitie toevoegen. Deze selecties kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor studie doeleinden om kort voor een examen belangrijke stukken snel door te nemen.
OS X 10.9 Mavericks zal dit najaar voor het merendeel van de Intel Mac’s gaan verschijnen.