.

Buyers-guide: Mac Mini 2012 kopen

OS X

Wanneer je graag over een Mac wilt beschikken, maar je er niet teveel geld voor wilt uitgeven dan kom je al snel bij de kleine en goedkopere Mac Mini uit. Het is in mijn ogen de ideale keuze voor je eerste Mac, maar er zijn nog veel meer dingen waar je de Mac Mini voor kan gebruiken, zo kan je de Mac Mini kopen om te gebruiken als media center, en is het een goedkope oplossing voor studenten die uit huis wonen aangezien de Mac Mini erg makkelijk mee te nemen is.

Maar net zoals met elk product heeft ook de Mac Mini zijn tekortkomingen. Door de extreem kleine behuizing van de Mac Mini en de lage prijs van de desktop zijn er een aantal compromissen gedaan waarmee je wel rekening met houden als je een Mac Mini wilt kopen.

Prijzen Mac Mini

[tab name=’2,5-GHz Mac mini’]

 • 2,5-GHz dual-core Intel Core i5-processor
 • 4 GB geheugen
 • Harde schijf van 500 GB1
 • Intel HD Graphics 4000
 • OS X Mountain Lion

[table id=41 /][/tab]
[tab name=’2,3-GHz Mac mini’]

 • 2,3-GHz quad-core Intel Core i7-processor
 • 4 GB geheugen
 • Harde schijf van 1 TB
 • Intel HD Graphics 4000
 • OS X Mountain Lion

[table id=42 /][/tab]
[tab name=’Mac mini met OS X Server’]

 • 2,3-GHz quad-core Intel Core i7-processor
 • 4 GB geheugen
 • Twee harde schijven van 1 TB1
 • Intel HD Graphics 4000
 • OS X Mountain Lion
 • OS X Server

[table id=43 /][/tab]
[end_tabset]

Mac Mini kopen met of zonder randapparatuur?
De Mac Mini is momenteel namelijk de enige Mac zonder toetsenbord en muis, iets wat misschien vreemd klinkt. Maar de markt waar Mac Mini op is gericht zijn natuurlijk de huidige Windows-gebruikers. Het grote merendeel van de Windows-gebruikers zal natuurlijk al een toetsenbord, muis en zeer waarschijnlijk monitor thuis hebben staan, al deze randapparatuur kan zonder problemen in combinatie met de Mac Mini worden gebruikt.

Wanneer je ook je randapparatuur wilt vervangen, omdat het bijvoorbeeld te oud is, dan is het ook mogelijk om een Apple toetsenbord en Magic Mouse mee te bestellen, of je kan natuurlijk kiezen voor een standaard USB-toetsenbord of muis van een andere fabrikant.

Geheugen
Met de eerste Mac Mini was het erg lastig om RAM geheugen te uit te breiden. Je moest de Mac Mini bijna open kraken, er werd zelfs speciaal gereedschap uitgebracht zodat je de Mac Mini een stuk makkelijker kon openmaken om het geheugen te vervangen.

Het goede nieuws is dat Apple deze problemen heeft aangepakt. De 2012 versie van de Mac Mini kan gemakkelijk worden opengemaakt en het RAM-geheugen kan zonder veel problemen worden vervangen, vergeet natuurlijk niet om je Mac Mini eerst uit te schakelen wanneer je hier mee gaat beginnen.

Net zoals met de voorgaande Mac Mini modellen zijn er twee RAM-geheugen sloten te vinden die beide kunnen worden vervangen door de gebruiker. Je kan ervoor kiezen om het standaard model (4GB) uit te breiden naar een maximum van 16GB. Doordat er slechts twee geheugen sloten zijn te vinden, en Apple gebruik maakt van 2 x 2GB in de standaard configuratie, zal je beide geheugen strips moeten vervangen om te upgraden.

Wil je zelf niet aan de slag gaan dan kun je de Mac Mini ook via de Apple website met 4GB, 8GB of 16GB aan RAM-geheugen bestellen. Dit is echter niet aan te raden gezien het feit dat de prijzen van het geheugen op de Apple website velen malen hoger liggen in vergelijking met de prijzen die een normaal computerbedrijf ervoor vraagt, een verschil dat je niet zal merken in de prestaties. Het vervangen is erg simpel, op de Apple website is er zelfs een handleiding te vinden hoe je dit kan doen.

In de Mac Mini (2012) is 204-pins SO-DIMM 1600 MHz DDR3 geheugen te vinden, ook wel aangeduid als DDR3 1600 of PC3 12800.

Poorten
De externe poorten van de Mac Mini uit 2012 zijn bijna identiek aan het model uit 2011. Apple heeft echter wel de USB 2.0 poorten vervangen door USB 3.0 poorten. Voor de rest is de Mac Mini identiek aan de voorgaande modellen.

Dit betekent ook dat er nog steeds aan de achterkant een FireWire 800 poort te vinden is, en een HDMI poort die het een stuk makkelijker maakt om je Mac Mini te verbinden met je HDTV waardoor het model perfect geschikt is als mediacenter. Verder vindt je een Thunderbolt poort, een SDXC slot, Gigabit Ethernet en een audio in en uit poort.

Het model uit 2012 heeft ook 802.11n Wi-Fi, Bluetooth 4.0 en een infrarood ontvanger voor bijvoorbeeld de Apple TV afstandsbediening.

Processor
Onder de behuizing is er gelukkig meer veranderd, want de Sandy Bridge processors van het 2011 model zijn vervangen door de nieuwe Intel Ivy Bridge processoren, die op het gebied van prestaties een stuk sneller zijn, vooral de quad-core processor.

De goedkoopste standaard configuratie is uitgerust met een dual-core i5 die geklokt is op 2,5GHz. Het model wat daarna komt is uitgerust met een quad-core 2,3 GHz i7 processor die voor 100 euro extra kan worden geuprade met een 2,6GHz quad-core i7. In mijn ogen is het 2,3GHz i7 model de beste keuze kan maken, de quad-core processor is namelijk aanzienlijk sneller dan de i5 en rechtvaardigt daardoor ook de hogere prijs.

Daarnaast is de Mac Mini ook nog beschikbaar ook nog in een server uitvoering. De configuratie is identiek aan het 2,3GHz model, maar wordt geleverd met OS X Server en natuurlijk OS X 10.8 Mountain Lion. Het server model kan ook worden geconfigureerd met meerdere drivers voor extra opslagcapaciteit.

Grafisch en gamen
Helaas is er door de kleine behuizing nog maar weinig plek over voor een krachtige grafische processor. Alle Mac Mini modellen zijn uitgerust met Intel HD Graphics 4000. Deze grafische processor kun je ook vinden in het 13-inch MacBook Pro (Retina) model en de MacBook Airs die eerder dit jaar werden uitgebracht.

De Intel HD 4000 is aanzienlijk sneller dan de HD 3000 die vorig jaar werd uitgebracht, en zal in veel situaties uitstekend presteren. Wil je echter grafisch intensieve games gaan spelen op je Mac dan kun je weleens bedrogen uitkomen, want de NVIDIA GeForce GT 650M draait rondje om deze ingebouwde HD 4000.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wachtwoord Vergeten

Registreren