Controller voor PlayStation 5 (PS5) onthuld: DualSense

Gaming

Sony heeft zojuist op zijn PlayStation Blog de controller voor de PlayStation 5 onthuld. Het wordt niet de DualShock 5, maar de DualSense. De controller is voorzien van adaptieve triggers, haptische feedback, een nieuwe ‘Create’-knop en een gloednieuw ontwerp.

DualSense voor PS5

De DualSense-controller van de PS5 beschikt over adaptieve triggers die verschillende niveaus van weerstand kunnen bieden om bijvoorbeeld het schieten van een pijl en boog echt aan te laten aanvoelen. De weerstand neemt toe naarmate je de pijl verder naar je toe haalt, terwijl een machinegeweer heel anders aanvoelt dan een jachtgeweer.

De controller heeft ook haptische feedback die veel capabeler is dan de trilmotoren die consoles tot op heden hebben gebruikt. Sony heeft complexe en programmeerbare voice coil actuators aan beide kanten van de controller geïntegreerd. Sony heeft de controller daarnaast voorzien van een usb-c-aansluiting voor het opladen en een grotere accu. De controller is zwaarder dan de DualShock 4, maar een fractie lichter dan de huidige Xbox-controllers met batterijen erin.

Sony heeft gekozen voor een tweekleurig kleurenschema dat vergelijkbaar is met de stijl van de PlayStation VR. De grepen zijn ditmaal meer afgerond. De Share-knop is ook hernoemd en heet nu Create, deze knop biedt nieuwe manieren voor spelers om gameplay te creëren die ze met de wereld kunnen delen. Sony komt op een later moment met meer informatie over deze functionaliteit.

Sommige knoppen op de DualSense zijn ook onder handen genomen, zo is de PlayStation-knop nu uitgesneden in de daadwerkelijke vorm van het PlayStation-logo, terwijl de triggers een meer hoekig ontwerp hebben gekregen in vergelijking met eerdere DualShock-controllers. Andere functies van de DualShock 4 zijn nog steeds aanwezig op de DualSense, waaronder het touchpad en de lichtbalk, waarbij de balk is verplaatst van de boven- en onderkant naar de linker- en rechterkant van het touchpad. Sony houdt ook vast aan zijn symmetrische indeling met de d-pad en knoppen op de bovenste helft van de controller en de analoge sticks aan de onderkant.

DualSense heeft ook een ingebouwde microfoon, waardoor spelers gemakkelijk met vrienden kunnen chatten zonder een headset te gebruiken. Maar als je van plan bent om voor langere tijd te chatten is het natuurlijk beter om headset bij de hand te hebben.

De PlayStation 5 wordt later dit jaar wereldwijd gelanceerd in Europa. Wil je er zeker van zijn dat je geen pre-order mist? Schrijf je dan hieronder in voor onze notificatiedienst. We sturen je niet eerder een e-mail totdat de eerste winkel is begonnen met het aanbieden van de PS5.

PlayStation 5 pre-order notificatie

Schrijf je nu in en ontvang een e-mail wanneer de PS5 beschikbaar is voor pre-order, zodat jij de console op de releasedatum ontvangt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*