Patent wakker geruchten aan dat PlayStation 5 backwards compatibel is

Gaming

De website GearNuke heeft een patent gespot dat zou duiden op de komst van een PlayStation 5 die backwards compatibel is, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk zou kunnen zijn om PS3- of PS4-games te spelen op de nieuwe console. Het is echter nog maar de vraag of de speculatie van de site volkomen juist is. De aanvraag voor het patent ‘Remastering by Emulation’ is namelijk al in 2016 ingediend en deze maand pas openbaar gemaakt.

Sony PlayStation 5

In het patent beschrijft Sony een technologie die het mogelijk maakt om nieuwe elementen aan bestaande software toe te voegen. Hierdoor is het mogelijk om klassieke titels af te spelen op schermen met een hogere resolutie in ‘geremasterde’ vorm. We achten het aannemelijker dat het patent betrekking heeft op verschillende recente remasters van Sony of de nieuwe PlayStation Classic, een miniversie van de originele PlayStation die games in een resolutie van 1280 x 720 pixels kan weergeven. Het patent maakt bovendien geen melding van een emulator, die code van andere systemen kan vertalen.

In de afgelopen jaren heeft Sony namelijk een aantal PSP-games uitgebracht voor de PlayStation 4, waaronder Patapon en LocoRoco Remastered. De oude textures van deze games zijn vervangen door exemplaren in 4K, waardoor games er op moderne televisies alsnog representatief uitzien. De toegepaste techniek komt in ieder geval sterk overeen met de samenvatting van het patent.

“Elk item, zoals een texture voor legacy-software, zoals een game, heeft een uniek ID”, legt Sony in het patent uit. “De unieke ID kan worden gerenderd door een hash te koppelen aan een item en deze wordt vervolgens opgeslagen in een datastructuur. Een ontwerper creëert een vernieuwde versie voor presentatie op een beeldscherm met een hogere resolutie dan voorzien in de originele software, en slaat deze op in de datastructuur onder dezelfde ID’s. De originele software kan daarna worden afgespeeld op een beeldscherm met hogere resolutie, waarbij items (zoals textures) worden onderschept, geïdentificeerd en in de datastructuur wordt het geremasterde item opgevraagd en weergegeven.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*