Waarom de Nintendo Switch gebruik maakt van cartridges

Gaming

De Nintendo Switch, codenaam NX, werd vorige week eindelijk officieel geïntroduceerd en zal geen gebruik maken van optische discs. Het Japanse bedrijf kiest er namelijk voor om Switch-games te leveren op cartridges, die het sinds de komst van de Nintendo DS gebruikt.

Nintendo Switch

Games voor de Nintendo Switch zullen gebruik maken van een nieuwe versie van de Game Cards om de software op te slaan. Helemaal als een verrassing komt dat natuurlijk niet, want zoals we inmiddels weten is de Switch een hybride console, die eenvoudig onderweg is mee te nemen. Een handheld maakt doorgaans gebruik van cartridges, omdat deze geen draaiende onderdelen vereisen, waardoor er minder energie wordt gebruikt, het apparaat stiller is en tegelijkertijd is er meer ruimte beschikbaar voor bijvoorbeeld een grotere accu.

De GameCube, Wii en Wii U maken gebruik van games op discs, maar met de Switch keert Nintendo weer terug naar de cartridges, hoewel ze qua formaat en technologie niet te vergelijken zijn met de games voor de NES, SNES en Nintendo 64. Destijds klaagden ontwikkelaars van derde partijen dat de cartridges beperkter en duurder waren dan de cd’s voor de PlayStation, echter zijn deze nadelen niet langer van toepassing op de Game Cards voor de Nintendo Switch.

Het bedrijf heeft nog geen informatie vrijgegeven over de specificaties van de nieuwe Game Cards, hoewel we vermoeden dat het opnieuw kiest voor de Mask ROM-chips van de Game Cards voor de Nintendo 3DS. Deze chips worden geproduceerd door Macronix en hebben een opslagcapaciteit van 8GB. Voor de Nintendo 3DS- en Wii U-games is dit meer dan voldoende, maar voor de Nintendo Switch zou de capaciteit zijn opgeschroefd naar 32GB.

De Game Cards zijn naar verluidt slechts een fractie duurder om te produceren dan een Blu-ray-disc. Het drukken van een Blu-ray disc kost rond de 2$, terwijl een Mask ROM-kaart ongeveer $2,50 kost. Daarnaast kunnen deze cartridges worden voorzien van een schrijfbaar gedeelte, zodat savegames en downloadable content (dlc) direct naar de kaart kan worden geschreven.

Chipproducent Macronix heeft inmiddels bevestigd dat het samen met Nintendo aan de Switch heeft gewerkt. Het bedrijf onthulde recentelijk ook dat het een significante stijging van inkomsten verwacht wanneer de Nintendo Switch in maart 2017 wereldwijd wordt gelanceerd, wat suggereert dat het verantwoordelijk zal zijn voor de productie van de vernieuwde Game Cards.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*