.

Nintendo Classic Mini: NES gehackt, meer games in toekomst?

Gaming

Een Japanse hacker is erin geslaagd om een aangepaste Linux-kernel op de Famicom Mini te laten draaien. De Famicom is de Japanse uitvoering van de Nintendo Classic Mini die vorige week werd gelanceerd in Nederland. De kleine console heeft een ander uiterlijk gekregen, maar beschikt over exact dezelfde hardware als zijn Japanse tegenhanger.

Nintendo Classic Mini: NES

De Nintendo Classic Mini: NES draait uit de doos op een eigen Linux-kernel en Nintendo heeft vanwege de open source licentie-voorwaarden delen van de bronbestanden moeten vrijgeven, waardoor hackers weten hoe de hardware kunnen aansturen. Een aantal hackers hebben sindsdien geprobeerd om met een seriële kabel naar het moederbord hun eigen kernel te installeren, maar een Japanse hacker is hier deze week ook daadwerkelijk in geslaagd en publiceerde ook een gids hoe hij dit heeft bewerkstelligd.

Nintendo Classic Mini: NES draait aangepaste Linux-kernel.

Nintendo Classic Mini: NES draait aangepaste Linux-kernel.

De hacker, die gaat onder de naam urandom, heeft het geheugen van de Nintendo Classic Mini: NES weten te benaderen door een usb-kabel aan het moederbord te solderen, om vervolgens met Das U-Boot Universal Boot Loader in fel-mode, de bestanden in te laden van zijn eigen kernel. Momenteel is het niet mogelijk om het opslaggeheugen van de Classic Mini uit te lezen en te bewerken, waardoor er geen nieuwe games kunnen worden geïnstalleerd of een ander besturingssysteem kan worden ingeladen.

Het is waarschijnlijk toch nog maar de vraag of de nand-opslag ruimte overheeft voor nieuwe games, omdat de console overduidelijk niet gemaakt is voor het toevoegen van extra content. CNX Software merkte daarnaast op dat er een soldeerpunt aanwezig lijkt te zijn voor een UART-poort. Deze soldeerpunten zijn groot en maken het zeker makkelijker om veilig te solderen. Er bestaat dus nog een mogelijkheid dat er in de toekomst een mod komt voor de Nintendo Classic Mini: NES om meer games toe te voegen, ondanks het feit dat de console niet beschikt over een micro-sd-slot of usb-poort.Uit een teardown is verder gebleken dat de Classic en Famicom Mini worden aangedreven door een Allwinner R16-soc met vier Cortex A7-cores en een Mali-400MP2-gpu in combinatie met 256MB ram.

In de tussentijd blijft de NES Classic Edition uiterst moeilijk verkrijgbaar, hoewel Nintendo heeft aangekondigd dat er in de komende periode veel meer exemplaren zullen worden verscheept naar retailers wereldwijd. Momenteel is het vanwege de beperkte voorraad zelfs niet mogelijk om een pre-order te plaatsen bij Bol.com (€64,99) of Coolblue.nl (€69,95).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wachtwoord Vergeten

Registreren