‘Google werkt aan gamestreamingdienst en console’

Gaming

Nintendo, Sony en Microsoft krijgen er in de consolemarkt mogelijk een nieuwe concurrent bij, want volgens The Information is Google bezig met de ontwikkeling van een gamestreamingdienst, die werkt met de Chromecast of een console die nog steeds in ontwikkeling is. De gamingdienst van Google, codenaam Yeti, maakt het mogelijk om games te streamen in plaats van downloads of fysieke media te gebruiken. Google is na introductie van Google Home en het succes van de Chromecast op zoek naar nieuwe producten om de aanwezigheid in de woonkamer van consumenten uit te breiden. Volgens de bronnen van de site zou Google enkele jaren geleden ook hebben overwogen om een op Android-gebaseerde console voor televisies te ontwikkelen.

Google Yeti

Google zou echter zijn geconfronteerd met de nodige technische uitdagingen. Het streamen van muziek, fims, series en televisies is in de afgelopen jaren gemeengoed geworden, maar datzelfde kan niet worden gezegd van diensten die games streamen. Gamers hebben ontdekt dat het streamen van games niet dezelfde ervaring biedt ten opzichte van fysieke media of content die naar een console zoals de Xbox, PlayStation of Nintendo Switch kan worden gedownload.

Bij het streamen van games is er continu interactie vereist tussen de speler en de server waarop de games worden afgespeeld, waardoor er veel data heen en weer wordt verzonden van de servers naar de speler. Het is daardoor nagenoeg onmogelijk om dezelfde ervaring als een traditionele console te bieden. Consumenten beschikken hedendaags over snellere verbindingen en bovendien zijn er meer lokale datacenters, waardoor de vertraging een minder groot probleem is geworden.

Sony biedt het beste van twee werelden, want het bedrijf heeft niet alleen een fysieke console (PlayStation 4), maar ook de PlayStation Now-streamingdienst. Voor een bedrag van € 16,99 per maand krijg je onbeperkt toegang tot meer dan 450 PS4- en PS3-games. Je hebt daarvoor geen discs of downloads nodig, waardoor je games direct naar je PS4 of Windows-pc of -laptop kan streamen. Het enige wat je hebt is een internetverbinding en een controller. Daarnaast werkt Nvidia aan een soortgelijke dienst met de naam GeForce Now en kondigde Xbox-topman Phil Spencer aan dat Microsoft ook van plan is om deze markt in de komende jaren te betreden.

De dienst van Google zal eveneens gebruik gaan maken van cloudservers om games via het internet naar het beeldscherm van de gebruiker te verzenden. Een vroege versie van Yeti is ontworpen om te werken met de Chromecast, maar recentelijk heeft Google ook een console getest voor het beschikbaar maken van de dienst. Het bedrijf heeft voor Yeti ook een controller ontwikkeld om de spellen te spelen. Google heeft het project met gameontwikkelaars besproken, maar het is onduidelijk of een van hen een exclusieve game voor Yeti zal ontwikkelen of dat alleen bestaande games zullen worden aangeboden.

Het nieuws dat Google werkt aan een dergelijke dienst komt niet als een complete verrassing. Vorig jaar bleek dat Phil Harrison deel is uit gaan maken van de hardware-divisie van Google. Harrison werkt onder Rick Osterloh, een oude rot in het vak die al bijna 20 jaar ervaring heeft met het maken van consoles bij zowel Sony als Microsoft. Yeti had oorspronkelijk eind 2017 gelanceerd moeten worden, maar het project werd uitgesteld om onduidelijke redenen. Het project zou al minstens twee jaar aan de gang zijn en staat onder leiding van Mario Queiroz en Majd Bakar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*