.

Een pc van €500 bouwen die even krachtig is als de Xbox One X?

Gaming

De Xbox One X werd vorige week officieel aangekondigd en is vanaf 7 november te koop in Nederland voor de adviesprijs van 499 euro. Het systeem moet gamen in 4k mogelijk maken voor de mainstream consument, echter vragen we ons af of die prijs niet te hoog is voor veel gamers. Kun je bijvoorbeeld niet beter een pc samenstellen die qua prestaties de Xbox One X kan evenaren of zelfs overtreffen? Wij zochten het voor je uit.

Xbox One

Volgens Microsoft wordt er ten tijde van de release geen winst gemaakt met de verkoop van de Xbox One X en dat is gezien de hardware ook niet helemaal ondenkbaar. Het systeem is voorzien van een cpu met acht cores en in totaal is er 12GB aan gddr5-geheugen beschikbaar, waarvan er 9GB kan worden ingezet voor games. De vernieuwde grafische processor levert 6 teraflops aan rekenkracht en dit is voor Microsoft voldoende om gaming in 4k mogelijk te maken op 60fps, hoewel we verwachten dat de meeste multiplatform titels op 30fps zullen draaien. We stellen ons dan ook als doel om een pc samen te stellen die het qua rekenkracht moet kunnen opnemen tegen de Xbox One X.

Het onderstaande systeem is qua rekenkracht enigszins gelijkwaardig aan de Xbox One X, afgezien van een UltraHD Blu-ray-speler. Deze spelers zijn nog altijd extreem duur en dat is zeker een punt waar de Xbox in het voordeel is, hoewel je dezelfde functionaliteit ook kan vinden in de veel goedkopere Xbox One S.

1x

Intel Core i3-7350K Boxed

€ 149,- € 149,-
1x

ASRock H270M Pro4

€ 92,25 € 92,25
1x

Gigabyte AORUS Radeon RX 580 8GB

€ 289,- € 289,-
1x

Toshiba MQ01ABD100H, 1TB

€ 35,09 € 35,09
1x

Thermaltake Versa H21 Zwart

€ 37,- € 37,-
1x

Crucial CT2K4G4DFS8213

€ 61,- € 61,-
1x

Asus BC-12D2HT Bulk Zwart

€ 55,95 € 55,95
1x

Corsair Builder CX500 Bronze

€ 57,- € 57,-
€ 776,29

 

Het systeem valt zoals je kan zien aanzienlijk duurder uit dan een Xbox One X en dan hebben we nog niet eens rekening gehouden met een Windows 10-licentie en randapparatuur, zoals een muis en toetsenbord. Het voordeel van een losse pc is wel dat je er natuurlijk veel meer op kan doen dan alleen gamen.

We hebben gekozen voor de Intel i3 7350K vanwege zijn lage prijs, ondersteuning voor DDR4 en de potentie wat betreft overclocking, iets waar de Asrock Z270M eveneens in uitblinkt. Er is daarom nog aanzienlijk meer winst te behalen door de kloksnelheden van beide cores op te schroeven. Een alternatieve optie zijn de nieuwe Ryzen-chips van AMD, die over meer cores beschikken en ook iets beter presteren, maar weer duurder zijn dan de Core i3 van Intel. Daarnaast is er in totaal 8GB aan ddr4 ram beschikbaar, wat voldoende moet zijn voor de instellingen waarop deze pc zijn games draait.

Op het grafische vlak is ons oog gevallen op de AMD Radeon RX580 van Gigabyte. De gpu wordt bijgestaan door 8GB aan gddr5-geheugen en levert 6,17 teraflops aan rekenkracht, waarmee de chip een fractie sneller is dan de gpu van de Xbox One X. In benchmarks weet deze kaart games uitstekend te draaien in 4k, hoewel je niet moet verwachten dat dit haalbaar is wanneer alle instellingen op ultra zijn afgestemd.

Het is in ieder geval overduidelijk dat de Xbox One X ondanks zijn hoge prijs een uitstekende aankoop is. Het systeem beschikt over hardware die beter is dan deze 800 euro kostende pc, komt met een comfortabele controller, een groot aanbod aan games en is ook nog eens in staat om UltraHD Blu-rays af te spelen. De conclusie is dat het op dit moment is het simpelweg onhaalbaar is om een pc samen te stellen die aan de hardware en mogelijkheden van de Xbox One X kan tippen.

De Xbox One X verschijnt op 7 november en is inmiddels beschikbaar voor pre-order bij Bol.com en Media Markt.

2 Reacties

  1. Welke winkel is die hardware gekocht? Die prijzen zijn best laag…

    Reageer
  2. en hoe valt dat uit als je van alle componenten een slordige miljoen exemplaren afneemt , en dan zit ik nog laag ten opzichte van wat microsoft besteld denk ik. met die aantallen is er best nog wat winst te halen zonder boven de prijs van de xdoos uit te komen lijkt me .

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wachtwoord Vergeten

Registreren