FIFA 16 Review

Game
8

Geweldig

We hebben er lang op moeten wachten, maar FIFA 16 is vanaf aankomende donderdag dan eindelijk beschikbaar voor de Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4 en de PC. Dit jaar zit FIFA 16 weer volgestopt met alle grote competities, waaronder de Nederlandse eredivisie, zodat jij in je eentje Feyenoord weer eens (digitaal) kampioen kan maken. Daarnaast heeft EA Sports enkele nieuwe features ge√Įntroduceerd en bestaande game modes¬†uitgebreid. Maar genoeg gepraat, laten we eens kijken wat FIFA 16 ons brengt.

FIFA 16

FIFA 16 Review

Gameplay

FIFA 16 richt zich dit jaar meer dan ooit op authenticiteit en realisme, maar in onze ogen gaat dat op bepaalde momenten ook ten koste van de gameplay. De game heeft zeker enkele problemen onder handen genomen die aanwezig waren in eerdere versies en alles is in FIFA 16 daardoor veel meer in balans, zodat wedstrijden niet langer alleen bestaan uit het gevecht tussen Cristiano Ronaldo en Lionel Messi.

Dat wil overigens niet zeggen dat deze spelers niet langer belangrijk zijn, want het is nog steeds mogelijk om op snelheid door een verdediging heen te flitsen, echter is het wel een stukje lastiger geworden. FIFA 16 speelt zich namelijk af op een wat lager tempo en dat is wennen wanneer je nog dagelijks FIFA 16 speelt. Spelers moeten nu voor elke meter vechten en de 1 op 1 duels zijn een stuk intenser geworden.

Het samenspel met je teamgenoten heeft door de lagere snelheid een prominentere rol gekregen. Het spelen van de crossbal is in FIFA 16 een stuk effectiever geworden, want je kan ballen met meer snelheid en kracht geven. Verdedigers kunnen moeilijker op dit soort ballen anticiperen, maar het is voor je teamgenoot ook automatisch lastiger om dit soort ballen direct op een juiste manier te controleren. Door risico te nemen in FIFA 16 kun je de ruimtes beter benutten, maar tegelijkertijd loop je ook het gevaar om tegen een counter aan te lopen.

Het is overigens niet zo dat aanvallers in alle gevallen in het voordeel zijn, verdedigers kunnen in FIFA 16 vleugelspelers vasthouden, een schijnbeweging maken om een tackle in te zetten en sneller reageren na een ingezette tackle, terwijl je in eerdere versies direct was uitgeschakeld. De balans tussen de mogelijkheden van de aanvaller en verdedigers is één van de grote pluspunten van FIFA 16.

fifa-16-barcelona

Wanneer je FIFA 16 voor het eerst speelt dan voelt alles nog wat onwennig, maar de vaardigheden zijn na enkele dagen spelen in onze ogen relatief snel onder de knie te krijgen. Een feature die dit proces moet versnellen is FIFA Trainer, die je tijdens het spelen laat zien hoe je deze nieuwe toevoegingen kan uitvoeren.

Bij het inschakelen van FIFA 16 Trainer  worden de nieuwe mogelijkheden tijdens het spelen van een wedstrijd weergegeven onder de speler en dat komt zeker van pas als dit je eerste FIFA game wordt sinds jaren. Het is een handige manier om optimaal te profiteren van de nieuwe moves die dit jaar zijn toegevoegd.

Maar zoals Johan Cruyff ooit al mooi verwoorde heeft ieder voordeel ook zijn nadeel. Het tragere tempo in FIFA 16 zorgt er namelijk voor dat spelers voorzichtiger moeten zijn bij het opzetten van een aanval. Je krijgt daardoor de situaties dat spelers eindeloos de bal rondspelen op het middenveld, waardoor je soms toch de iets snellere gameplay begint te missen.

Tijdens het spelen van enkele online wedstrijden merkte ik al snel dat het wegtikken van een zwaar verdedigende tegenstander lastiger was dan in voorgaande jaren. Dat wil overigens niet zeggen dat je niet langer prachtige doelpunten kan maken door een snelle 1-2 op te zetten of een verdediger te vernederen, maar het is er zeker niet makkelijker op geworden.

Het realisme is niet alleen in de wedstrijden toegenomen, maar ook buiten het veld. In de carrière modus kun je als manager spelers trainen, scouten en zelfs kritiek leveren op concurrerende teams tijdens de persconferentie. Ben je bijvoorbeeld net als Frank de Boer niet tevreden over de voetballende kwaliteiten van Arek Milik, dan kun je intensief met hem aan de slag gaan en zie je na verloop van tijd dat zijn statistieken langzaam verbeteren.

Op de transfermarkt in FIFA 16 zien we dat spelers eindelijk voor realistischere prijzen worden aangeboden. Bij sommige spelers vallen de prijzen soms nog steeds wat te laag uit, desondanks is het ten opzichte van FIFA 15 een flinke stak in de juiste richting.

Vrouwen

Als mannelijke gamer zit je vermoedelijk niet te wachten op het spelen met een vrouwenteam, toch is het goed om te zien dat EA Sports inmiddels ook rekening begint te houden met de vrouwelijke gamers in deze wereld. In FIFA 16 zijn namelijk voor het eerste vrouwenteams beschikbaar. Het gaat om 12 internationale teams, helaas zijn de Nederlandse dames niet aanwezig.

fifa 16 vrouwen

Wij verwachten dat het vrouwenvoetbal in de komende jaren verder wordt uitgebreid, zo zijn de opties momenteel behoorlijk beperkt. Het is bijvoorbeeld alleen mogelijk om de vrouwenteams te gebruiken in een vriendschappelijke wedstrijd of tijdens een mini toernooi. Verder verschilt de gameplay, afgezien van de snelheid, weinig met die van de mannen.

FIFA 16 Ultimate Team

FIFA Ultimate Team is ook dit jaar weer terug en het doel is opnieuw om van een matig team een sterrenensemble te maken. Om dit te realiseren moet je veel tijd en in sommige gevallen ook geld besteden aan FIFA 16. Door het openen van pakketten kun je nieuwe spelers toevoegen aan je selectie en andere onderdelen van je club aanpassen, zoals de trainer, het stadion, het tenue en ga zo maar door.

Voor de gamers die daar niet de tijd of energie voor hebben heeft EA dit jaar een nieuwe mode ge√Įntroduceerd: FIFA Ultimate Team Draft . In FUT Draft ervaar je de beste onderdelen¬†van FUT in slechts enkele wedstrijden. Je bouwt een team, vult de posities in en je probeert daarna vier wedstrijden op een rij te winnen om een beloning voor je club binnen te halen, zoals zeldzame spelers en coins die je kan gebruiken in FUT.

fifa 16

Op papier klinkt het goed, echter valt FUT Draft in onze ogen toch een beetje tegen. Alles wordt namelijk willekeurig gegenereerd, zelfs de opstelling. Je kan dus niet kiezen voor een 4-3-3 of 4-4-2 opstelling, want Draft maakt deze keuze voor jou. De beloning is de volgende teleurstelling, want na het winnen van vier online wedstrijd ontvingen we slechts 2.000 coins en enkele spelers die zelfs op de amateurvelden op de bank zouden zitten. Om deel te nemen aan FUT Draft moet je ook nog eens 15.000 coints of 300 FIFA points inzetten.

Wij houden het dit jaar dan ook gewoon bij FIFA 16 Ultimate Team, waarover je hier meer kan lezen.

FIFA 16 is nu beschikbaar voor de Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4 en PC. 

–¬†FIFA 16 voor Xbox 360, Xbox One, PS3, PS4 en PC
–¬†FIFA 16 Deluxe Edition voor Xbox 360, Xbox One, PS3 en PS4
–¬†Xbox One + FIFA 16 ‚Äď direct beschikbaar (‚ā¨369,-)
–¬†PlayStation 4 + FIFA 16 ‚Äď 24.09.2015 (‚ā¨369,-)

FIFA 16 is gespeeld op de Xbox One.

Pluspunten

  • Gameplay meer in balans
  • Slimmere verdedigers
  • Vrouwenvoetbal
  • Geweldige presentatie

Minpunten

  • Vrouwenvoetbal erg gelimiteerd
  • FIFA Ultimate Team Draft valt tegen

Conclusie

FIFA 16 is onze ogen opnieuw de beste voetbalgame van dit jaar, maar concurrent PES 2016 begint dit jaar meer dan ooit op de deur te kloppen. Het grote voordeel dat FIFA 16 nog altijd heeft zijn vrijwel alle offici√ęle competities en licenties, game modes en andere kleine details die we nog missen bij de concurrent. Wedstrijden zijn dit jaar meer in balans door de tragere gameplay, maar deze verandering gaat in onze ogen deels ten koste van het plezier. Daarnaast is Ultimate Team Draft te willekeurig en had het vrouwenvoetbal wel wat meer aandacht mogen krijgen.
8

Geweldig

Wachtwoord Vergeten

Registreren