Overstap naar ARM-chips voor MacBooks komt dichterbij

Besturingssystemen

In 2014 zei de voormalige baas over de Macintosh-divisie van Apple, Jean-Louis Gassée, dat de eerste op ARM-gebaseerde Macs al dit jaar zouden kunnen verschijnen. Tot op heden is het nog niet gekomen tot een aankondiging van een MacBook met ARM-chip, echter lijkt Apple er in de achtergrond wel met een transitie bezig te zijn, zo blijkt uit de kernel van macOS 10.12 Sierra.

Ondersteuning voor ARM-chips?

De broncode toont aan dat Apple is gestopt met het ondersteunen van enkele Intel chips, waaronder de Intel Core 2 Duo van de eerste generaties MacBook Airs, terwijl men tegelijk ondersteuning heeft toegevoegd voor de ARM Hurricane-familie. Het lijkt hier te gaan om een verwijzing naar één van Apple’s eigen chipsets, zo werd de microarchitectuur van de A7 omschreven als Cyclone, de A8 als Typhoon en de A9 maakt gebruik van de Twister-architectuur, allen gebaseerd op de instructiesets van ARM.

arm-macos-sierra

Apple lijkt daarmee duidelijk een stap te zetten naar macOS met ondersteuning voor de Ax-chips. Daarnaast valt op dat ontwikkelaars bij het indienen van een app niet langer de definitieve binaries meesturen, maar een bitcode. Deze bitcode wordt vervolgens door Apple gebruikt om de app om te zetten naar het specifieke platform. Wat inhoudt dat Apple eenvoudiger de stap kan maken naar een andere instructieset, bijvoorbeeld de overstap van x86 naar ARM, zonder dat alle apps opnieuw ingediend hoeven te worden. Het is vermoedelijk ook een van de redenen waarom verouderde apps onlangs uit de App Store zijn verwijderd.

Wanneer Apple de overstap gaat maken is nog onduidelijk, echter lijken er de nodige veranderingen op komst te zijn. De nieuwe Apple A10 Fusion-soc laat in ieder geval in benchmarks zien dat het vrijwel niet onderdoet voor de recente Core M-chips van Intel. Daarbij willen opmerken dat we ook niet moeten vergeten dat Apple vermoedelijk meer cores kan toevoegen wanneer het besluit om een Ax-chip te produceren voor een laptop, zoals de MacBook of MacBook Air, waardoor de prestaties verder kunnen worden opgeschroefd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*