Bloomberg: Apple gaat high-end MacBook Pro, iMac en Mac Pro in 2021 uitrusten met eigen ARM-chips

Besturingssystemen

De eerste MacBook- en Mac Mini-modellen met de Apple M1-soc zijn inmiddels beschikbaar, echter zal het daar niet bij blijven. Volgens het doorgaans goed geïnformeerde Bloomberg komt Apple met een reeks nieuwe chips voor toekomstige MacBook Pro-, iMac en Mac Pro-modellen.

Apple zou werken aan verschillende opvolgers van de M1-chip, de eerste ARM-chip voor Macs die in november zijn debuut maakte in de nieuwe Mac Mini, MacBook Air en 13-inch MacBook Pro. Als ze aan de verwachtingen voldoen, zullen ze de prestaties van de nieuwste machines met Intel-chips aanzienlijk overtreffen, aldus de bronnen van Bloomberg.

“Chipingenieurs van de in Cupertino, Californië gevestigde technologiegigant werken aan verschillende opvolgers van de ‌M1‌-chip, de eerste Mac-processor van Apple die in november debuteerde. Als ze aan de verwachtingen voldoen, zullen ze de prestaties van de nieuwste machines met Intel-chips aanzienlijk overtreffen, volgens mensen die bekend zijn met de zaak en die vroegen om niet genoemd te worden omdat de plannen nog niet openbaar zijn”, zo claimt Bloomberg.

“De ‌M1‌-chip van Apple werd onthuld in een nieuwe MacBook Pro, een vernieuwde ‌Mac Mini‌ en in de hele ‌MacBook Air‌-lijn. De volgende reeks chips van het bedrijf, die al in de lente en later in de herfst op de markt zullen worden gebracht, is bestemd om te worden gebruikt in geüpgradede versies van de MacBook Pro, zowel instapmodellen als high-end iMacs en later een nieuwe ‌Mac Pro‌.”

De huidige ‌M1‌-chip heeft vier krachtige cores en vier energiebesparende cores. Voor zijn volgende generatie chip, die gericht is op MacBook Pro- en ‌iMac-modellen, zou Apple werken aan ontwerpen met maar liefst 16 prestatiegerichte cores en vier efficiëntie cores. Apple test naar verluidt ook een chipontwerp met 32 krachtige cores voor high-end desktopcomputers die gepland staan voor later in 2021, evenals een nieuwe Mac Pro die half zo groot zou zijn als het huidige model en in 2022 moet verschijnen.

Op dit moment heeft de ‌M1‌-chip een gpu met zeven of acht cores. Voor de toekomstige high-end laptops en mid-range desktops van Apple test het bedrijf naar verluidt gpu’s met 16, 32 en 128 cores.

De nieuwe chips zouden een stuk krachtiger zijn dan tot op heden door bronnen uit de industrie is gesuggereerd. Apple verwacht in 2022 de overstap van Intel naar zijn eigen chips te voltooien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*