Formula 1 gaat volgende maand gesloten cockpit ontwerp testen

Auto's

Formule 1 gaat een nieuw gesloten cockpit ontwerp testen, dat er mogelijk als de onderstaande afbeelding uit kan komen te zien, zo meldt Motorsport.com. De internationale F1 nieuwssite heeft de afbeelding ontvangen samen met informatie dat de tests met de gesloten cockpit al begin volgende maand van start gaat. Het nieuws komt slechts twee dagen nadat IndyCar drive Justin Wilson overleed aan zijn verwondingen, nadat een brokstuk van een andere auto zijn helm raakte op hoge snelheid, overigens zou de Formule 1 organisatie al langer van plan zijn om de nieuwe cockpit te testen.

Formule 1 gesloten cockpit

Het futurisch uitziende ontwerp zou zijn bedacht door Mercedes-Benz, het team dat momenteel aan de leiding gaat van het kampioenschap, maar zou sindsdien zijn overgenomen door de FIA. Het idee om een gesloten cockpit voor Formule 1 auto’s te introduceren is niet nieuw, en het zal ook niet voor het eerst zijn dat de FIA een gesloten cockpit in het echt gaat uittesten.

In 2011 vuurde de FIA een 20 kilo wegende band en velg af op een gedeeltelijk gesloten cockpit en een cockpit van een straaljager, beide zijn gemaakt van polycarbonaat. De deels gesloten cockpit verplaatste het wiel naar boven, maar werd ook volledig verbrijzeld. De cockpit van de straaljager bleef daartegen volledig intact.

In 2012 werd er nieuwe test uitgevoerd, ditmaal met een zogeheten roll hoop of roll cage. Opnieuw werd er een band met velg op de metalen pijpen afgeschoten en het wiel stuiterde omhoog en weg van de plek waar het hoofd van de bestuurder zou zijn geweest.

Toch zijn er ook nog een aantal problemen met deze ontwerpen, zoals het zicht van de bestuurder en de mogelijkheid om snel uit de auto te stappen na een ongeval. Daarnaast zijn er zorgen dat de brokstukken door deze oplossingen in het publiek worden gelanceerd. Of misschien moeten de F1 coureurs zich simpelweg realiseren dat het altijd een gevaarlijke sport zal blijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*