Microsoft Surface (Windows RT) versus Apple iPad: De vergelijking

Archief

Microsoft zal later de maand Windows 8 officieel gaan lanceren, maar naast het nieuwe besturingssysteem zal het bedrijf ook hun eigen Surface tablet gaan uitbrengen met Windows RT. Tot op heden was er weinig informatie naar buiten gekomen over de specificaties en de prijs van de Surface, vandaag is het echter zo ver. De Surface tablet zal gezien het ontwerp en het nieuwe besturingssysteem de strijd moeten gaan met de huidige marktleider, de Apple iPad. Een goed moment voor ons om beide producten eens naast elkaar te leggen om te kijken wat de verschillen.

Op dit moment zijn helaas alleen de Amerikaanse prijzen beschikbaar, in de vergelijkingen gaan we dus uit van dollars, en het meest verstandige wat je kan doen is deze prijzen direct omzetten in euro’s, aangezien de Europese prijs van producten vaak een stukje hoger ligt. De 32GB Surface tablet met Windows RT zal beschikbaar zijn voor $499, terwijl de 32GB iPad 3 Wi-Fi only $599 kost. Helaas voor Microsoft heeft Apple ook nog een iPad 2 in het assortiment, die qua specificaties weinig onder doet en ook dezelfde prijs heeft als de Surface.

[table id=35 /]

De Surface en de iPad zijn ook beschikbaar in verschillende configuraties. Het 32GB model van de Surface is ook beschikbaar voor $599 met een zwarte Touch Cover, en de 64GB versie met Touch Cover kost $699. Het voordeel van de iPad lijkt te zijn dat er ook een 16GB is te verkrijgen voor $499, terwijl het 64GB model $699 kost.

Voor consumenten die nog nooit een Apple product of iPad hebben gebruikt zal het zien van Windows ook een geruststelling zijn. De iOS apparaten van Apple dwingen je eigenlijk om steeds meer apparaten te kopen vanwege het geweldige ecosysteem, iets wat niet het geval zal zijn bij de Surface, al is Windows RT niet geheel identiek aan Windows 8, en al helemaal niet aan Windows 7. Wel kan de ondersteuning voor Office documenten een groot voordeel betekenen, aangezien Office nog steeds één van de meeste gebruikte softwarepakketten is in het bedrijfsleven. In de App Store zijn er wel een aantal apps die dit mogelijk maken, maar deze kunnen niet tippen aan de suite die door Microsoft is ontwikkeld.

Wij vragen ons echter af hoe het nieuwe mobiele besturingssysteem zal worden ontvangen door de consument, het lijk identiek te zijn aan de fel bekritiseerde desktop versie van Windows 8, maar de Windows RT is aangepast zodat die beter presteert op tablets en andere apparaten die gebruik maken van ARM processoren, zoals de Tegra 3 T30 (Nvidia) chip die gebruikt wordt in de nieuwe Surface.

Op het gebied van hardware is het lastig om te voorspellen welke van de twee apparaten het beste uit de test zal komen. Het is letterlijk onmogelijk om de Apple A5X dual-core CPU te vergelijken met de Tegra T30, zo is de Apple processor uitgerust met één 1GB aan RAM, terwijl Microsoft heeft gekozen voor 2GB. Dit hoeft echter niks te zeggen, aangezien iOS bekend staat als het meest efficiënte besturingssysteem dat momenteel beschikbaar is op de markt. Het nadeel van Windows is dan ook dat de software op meerdere producten zal moeten draaien, terwijl Apple zich alleen hoeft te richten op hun eigen producten.

Een ander nadeel van de Microsoft Surface is dat het scherm naast de iPad 3 bijna verbleekt, het scherm van de Surface heeft slechts een resolutie van 1366 x 768, terwijl het Retina-scherm een resolutie heeft van 2048 x 1536 pixels, een immens verschil. In onze ogen is het ook een nadeel dat de Surface een beeldverhouding van 16:9, de beeldverhouding van de iPad leent zich namelijk een stuk beter voor het verwerken van tekst en het browsen van pagina’s.

Beide tabets hebben ook een camera op de voor-en achterkant, zo is er op de Surface een 720p camera te vinden voor en achter, terwijl de iPad een 1080p camera heeft op de achterkant en een VGA camera op de voorkant, een kwaliteitsverschil dat jammer genoeg duidelijk zichtbaar zal zijn tijdens een gesprek. Een ander voordeel van de Surface is dat er een hoop extra poorten op te vinden zijn, zoals een USB 2.0 aansluiting, micro SDXC slot, en een HD video-uitgang.

Het zal misschien een lastige keuze worden, maar de specificaties spreken voor zich en gezien het gigantische applicatie aanbod in de iOS App Store, is de iPad momenteel nog steeds de beste keuze die kunt maken. Toch lijkt de Surface zeker een interessant alternatief te zijn, de vraag is echter of Windows 8 ook echt gaat aanslaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wachtwoord Vergeten

Registreren