Grootste patentzaak tussen Apple en Samsung gaat vandaag van start in de VS

Archief

Vandaag gaat de rechtszaak tussen Apple en Samsung van start, beide bedrijven beschuldigen elkaar van het kopieren van patenten en ontwerpen voor smartphones en tablets.

Apple eist meer dan 2,5 miljard dollar van de Zuid-Koreaanse fabrikant omdat het inbreuk zou maken op ontwerpen en andere patenten van de iPhone en iPad.

Volgens Samsung is het juist Apple dat inbreuk maakt op de patenten van draadloze communicatie, de jury van de Amerikaanse rechtsbank zal de claims van beide gaan uitzoeken.

Het is één van de vele zaken die momenteel speelt tussen de twee grootste technologie bedrijven in de belangrijkste markt, die van de tablets en smartphones.

Hoewel de rechtszaken verschillende resultaten opleverden in Europa en Australia, is het duidelijk dat Samsung zich vooral moet gaan verdedigen in de Amerikaanse rechtszaak.

De Amerikaanse rechter Lucy Koh, heeft eerder al de verkoop laten stoppen van de Galaxy Tab 10.1 en de Galaxy Nexus smartphone, beide maken gebruik van het Android besturingssysteem.

Volgens R. Polk Wagner, een specialist op het gebied van patenten, is het de grootste zaak sinds de patentzaak tussen Polaroid en Kodak in de jaren tachtig.

“Ik verwacht in de komende jaren veel meer vergelijkbare rechtszaken te zien op het gebied van smartphone technologie. Het valt nog te bezien wat de impact zal zijn als Apple wint. De patenten zijn er, maar het is makkelijk om een nieuw ontwerp te maken dat niet op de iPhone of iPad lijkt. Zelfs als Samsung verliest kunnen ze nog steeds telefoons blijven maken.”

Toch zullen de gevolgen voor Samsung groot zijn: als Apple wint, kan het gelijk de verkoop laten stoppen van de Samsung apparaten. En als Samsung een aantal kleine wijzigingen doorvoert dan kan Apple het introduceren van deze nieuwe apparaten vertragen.

De zaak heeft voor beide grote financiële gevolgen, maar ook zal het een impact hebben op de markt van mobiele apparaten.

Een enquête van onderzoeksbureau IDC toonde aan dat Samsung wereldwijd 50,2 miljoen smartphones heeft verkocht in het laatste kwartaal, terwijl Apple 26 miljoen iPhones verkocht in datzelfde kwartaal. Volgens IDC heeft Apple momenteel een marktaandeel van 16,9 procent, ongeveer de helft van Samsung (32,6%).

Samsung is de grootste fabrikant op het gebied van Android smartphones, dat is uitgegroeid tot het populairste platform ondanks de verschillende patentzaken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*