Het pact tussen Apple en Microsoft en de strijd tegen Google’s Android

Apple

De bedrijven Microsoft en Apple zijn al lange tijd rivalen van elkaar in de verschillende markten, zo won het bedrijf uit Redmond de strijd met de computer, en was het Apple dat de markt van MP3-spelers voor zich won. Hoewel Microsoft al lange tijd de mobiele markt probeerde te veroveren was het Apple dat de markt compleet revolutioneerde met de iPhone in 2007. Maar op dit moment lijken beide de strijd te verliezen van Android, het mobiele besturingssysteem van Google. Echter, hebben Microsoft en Apple het vermoeden dat Google mogelijk verschillende ideeën en patenten heeft gekopieerd.

In de afgelopen jaren hebben beide bedrijven verschillende rechtszaken gestart tegen Google en diverse Android-fabrikanten, iets wat vooral erg lucratief bleek te zijn voor Microsoft. De software-reus ontving namelijk $800 miljoen aan Android royalty’s in het tweede kwartaal van 2012. Het is dus eigenlijk Google en de Android-fabrikanten dat de promotie en ontwikkeling van Windows Phone 8 heeft betaald, dat is nou eens fijn zaken doen. De tactiek die Microsoft gebruikt is compleet anders in vergelijking met Apple, het bedrijf uit Cupertino lijkt vooral geïnteresseerd te zijn in verkoopverboden in plaats van het verkopen van licenties.

Het blijft in ieder geval opmerkelijk om te zien hoe beide bedrijven vooral Android lijken aan te vallen, terwijl ze elkaar met rust lijken te laten. Tijdens de patent-zaak tussen Apple en Samsung werd het al snel duidelijk dat beide een overeenkomst met elkaar hebben, in deze overeenkomst zouden een aantal regels zijn opgesteld over het concurreren met elkaar. In de overeenkomst zou ook zijn te lezen dat de smartphones en andere producten niet mogen lijken op het ontwerp van de iPhone.

Microsoft zal contractueel wel bepaalde aspecten mogen gebruiken die gepatenteerd zijn door Apple, maar ze mogen niet de hele look van de iPhone klonen. Het zal volgens verschillende insiders ook de reden zijn geweest dat Windows Phone er zo anders uit ziet dan iOS (Apple) en Android (Google), al lijkt de interface in onze ogen meer gebaseerd te zijn op Microsoft’s desktop besturingssysteem Windows 8, dat binnenkort zal worden uitgebracht.

We zullen er waarschijnlijk wel nooit achter komen of Microsoft ook daadwerkelijk heeft betaald om gebruik te mogen van de Apple patenten, verder is het natuurlijk ook mogelijk dat er een deal is gemaakt, waarin beide bedrijven van elkaars patenten gebruik mogen maken. Het lijkt er in ieder geval op dat Microsoft en Apple een pact hebben gesloten om elkaar te kunnen helpen in de concurrentiestrijd met Google’s Android.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*