Alles wat we tot nu toe over de PlayStation 5 (PS5) hebben gehoord: next-gen engine gepresenteerd

Gaming

De lancering van de PlayStation 5 (PS5) zal naar alle waarschijnlijkheid in het laatste kwartaal van 2020 plaatsvinden, echter is Sony al begonnen met het delen van enkele details van de console. Het is voor ons een mooi moment om alle informatie over de PS5 op een rij te zetten, hoewel je niet moet vergeten dat niet alle informatie door het Japanse bedrijf is bevestigd.

→ Update: Luminous Productions heeft zijn next-gen engine met ray tracing-ondersteuning. De video is bedoeld voor NVIDIA’s RTX, maar geeft een goed idee wat we grafisch van de volgende generatie consoles mogen verwachten.

Sony zou volgens recente geruchten inmiddels zijn begonnen met het uitnodigen van belangrijke partijen, waaronder Activision, Square Enix, Ubisoft, EA en meer. Het evenement zou momenteel gepland staan voor 12 februari 2020 en is bedoeld om de toekomst van PlayStation aan de hele wereld te tonen, inclusief de onthulling van de PlayStation 5. Verder zijn er nieuwe investeringen gedaan in de VR-tak van het bedrijf als resultaat van uitstekend verlopen testen met de tweede generatie PlayStation VR. Het topmanagement van het marketingteam wil de PlayStation VR nog vóór de start van het fiscale jaar 2021 onthullen.

PlayStation 5

Onder de motorkap van de PlayStation 5 vinden we een processor die gebaseerd is op de derde generatie Ryzen-serie van AMD. De chip is voorzien van acht cores van de nieuwe 7nm Zen 2-microarchitectuur van het bedrijf. Op het grafische vlak zal er gebruik worden gemaakt van een aangepaste variant van de Radeon Navi-familie met ondersteuning voor ray tracing. Deze technologie wordt toegepast voor het creëren van realistische belichting.

De nieuwe RDNA-architectuur van Zen 2 brengt 1,5 keer de prestaties per watt en een verbetering van 1,25 keer de prestatie per klok ten opzichte van GCN. AMD maakte ook bekend dat RDNA een nieuwe compute unit heeft gekregen. Dit is bedoeld om de efficiënte te verbeteren en het aantal instructies per cyclus (IPC) te verhogen. De PlayStation 5 zal deze technologie gebruiken, waardoor gamers vergelijkbare prestatiewinsten kunnen verwachten.

De AMD-chip introduceert tegelijkertijd sterk verbeterde 3D-audio en dat moet resulteren in een nieuwe ervaring. “Als een gamer, was het teleurstellend dat de audio niet veel veranderde tussen de PlayStation 3 en PlayStation 4. Met de volgende console is de droom om te laten zien hoe anders de audio-ervaring kan zijn wanneer we krachtige hardware gaan inzetten”, aldus Cerny. Het resultaat is dat geluiden van bovenaf, van achteren en van de zijkanten naar je toe komen. Het effect vereist geen externe hardware, echter is hij van mening dat koptelefoon de ‘gouden standaard’ is.

Een ander belangrijk punt waar Sony zich met de PlayStation 5 op richt zijn de laadtijden van games. De nieuwe console zal namelijk niet worden uitgerust met een traditionele harde schijf. Het resultaat is dat de laadtijden tot een minimum worden beperkt. In een demonstratie gebruikte Cerny de fast travel-functie in Spider-Man. Waar de PS4 Pro maar liefst 15 seconden nodig had om de wereld te laden, daar deed de PS5 het in slechts 0,8 seconde. Het snellere opslaggeheugen heeft niet alleen een positief effect op de laadtijden, maar ook op de snelheid waarop een wereld gerenderd kan worden.

Games en prijs

In een bericht op Pastebin heeft een naar eigen zeggen ‘kleine ontwikkelaar uit de EU’ in de afgelopen acht maanden gewerkt aan een AAA-game die in 2020 verschijnt voor de PlayStation 5. Volgens de ontwikkelaar wordt de PS5 in maart 2020 of november 2020 uitgebracht, echter heeft Sony inmiddels verklaard dat de lancering niet in de eerste helft van 2020 zal plaatsvinden. De DualShock 5 krijgt mogelijk een ingebouwde camera voor virtual reality, meer analoge precisie voor shooters en een trackpad. Sony zou hebben gekozen voor 24GB GDDR6 voor games, 4GB DDR4 voor het besturingssysteem en een 2TB harde schijf in combinatie met flashgeheugen. De PlayStation 5 krijgt een prijskaartje van 499 dollar en dat komt in Europa vermoedelijk neer op 499 euro.

De console zou gelanceerd worden met een aantal exclusieve games: Gran Turismo 7 (VR), PlayerUnknown’s Battleground 4K, Last of Us 2 Remaster, Ghost of Tsushima Remaster en nog twee tot drie andere AAA- en PSVR 2-games; Horizon 2 staat gepland voor 2021. Daarnaast zijn Battlefield Bad Company 3, Harry Potter, Grand Theft Auto VI en Assassin’s Creed in ontwikkeling voor de nieuwe generatie consoles. Sony zou bovendien willen proberen om GTA VI een maand lang exclusief beschikbaar te maken voor de PS5.

PlayStation VR 2 en Plus Premium

Sony werkt naar verluidt ook aan een tweede generatie PlayStation VR-headset met een resolutie van 2560 x 1440 pixels, een groter gezichtsveld en een prijs van 249 euro. De headset werkt ditmaal draadloos en heeft een accuduur van 4 tot 5 uur, waardoor er geen kabels nodig zijn. Bovendien moeten er ditmaal veel meer AAA-games voor het platform verschijnen. Ten slotte wordt er melding gemaakt van een PlayStation Plus Premium-abonnement. Abonnees krijgen hiermee vroegtijdig toegang tot games en kunnen onder andere privé servers creëren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*